Brendon Hartley zou ‘op een dag’ graag het ware verhaal van zijn Toro Rosso-exit vertellen, maar die dag is nog niet vandaag. Wat hij wel kwijt wil: dat hij niet bepaald heeft genoten van alle politiek en geruchten in de paddock.

“Het gaat best goed met me, al heb ik ook wel eens lekkerder in mijn vel gezeten”, vertelt Hartley in de Nieuw-Zeelandse radioshow Mike Hosking Breakfast, reagerend op hoe hij daags na de Grand Prix van Abu Dhabi eind november door Toro Rosso werd bedankt voor bewezen diensten en voor 2019 vervangen door Alexander Albon.

“Ik zou, op een dag, graag vertellen wat er allemaal gebeurd is”, zegt Hartley over zijn iets meer dan een jaar bij Toro Rosso, en zijn uiteindelijke vertrek. “Ik kan wel zeggen dat ik niet bepaald genoten heb van alle politiek. En het was ook even wennen aan alle media-aandacht.”

Hartley scoorde vier punten voor Toro Rosso, teamgenoot Pierre Gasly 29.

“Ik was door mijn tijd in de LMP2 en met het Porsche-fabrieksteam in LMP1 zeker goed voorbereid op de Formule 1, maar de druk nam snel toe omdat je in de Formule 1 een stuk meer onder een vergrootglas ligt”, erkent Hartley, ondanks hij zich daar naar eigen zeggen naarmate het seizoen vorderde wel steeds meer op zijn gemak onder voelde.

‘Complexe wereld’
Hartley noemt het daarbij ‘een grote verrassing’ dat al vroeg in het seizoen gespeculeerd werd over een vroeg en voortijdig ontslag. “Want ik had net een contract voor langere termijn getekend, twee titels in het WEC en Le Mans gewonnen, en toen werden na twee of drie races vragen gesteld over mijn directe toekomst.”

Lees ook: Hartley: ‘In de F1 heb je altijd geruchten, daar moet je als coureur niet te veel op letten’

“Ik ben echter blij met hoe ik er mee ben omgegaan. Ik denk dat andere coureurs misschien wel onder de druk bezweken zouden zijn, maar ik werd er juist veel sterker door”, zegt Hartley, die het seizoen dus nog wel afmaakte. “Ik voelde me op het eind van het jaar ook op mijn best, had het gevoel dat ik telkens beter werd.”

‘Een complexe wereld’, noemt Hartley de Formule 1.

“De Formule 1 is een complexe wereld”, rondt Hartley af. “Als coureur heb je niet altijd zelf in de hand of je mag blijven of weg moet, en het gaat vaak ook niet alleen om performance, maar ook om geld, politiek en andere redenen.”

Deur niet dicht
In 2019 zien we Hartley niet terug in de Formule 1. “Al zal ik nooit zeggen dat de deur definitief gesloten is. Tien jaar geleden dacht ik al eens van wel, maar ik heb wel bewezen dat het mogelijk is het alsnog te halen. En nu heb ik een superlicentie, recente Formule 1-ervaring en mezelf zeker niet geblameerd, dus nee, de deur is niet dicht.”

Lees ook: Hartley vertrekt ‘met opgeheven hoofd’, maar: ‘F1 is unfinished business’

Hartley gaat wel ‘zeker’ in een andere klasse rijden in 2019, maar waar, weet hij nog niet. “In december nog iets regelen voor volgend jaar is niet ideaal, maar ik heb gelukkig een goede reputatie en de afgelopen week veel mailtjes en telefoontjes gehad. Ik moet nu gewoon kijken wat het beste is en waar ik happy van word.”