Brendon Hartley wil dit jaar bewijzen dat hij in de Formule 1 thuishoort, na eind vorig seizoen verrassend genoeg te zijn opgeroepen door Toro Rosso.

De Nieuw-Zeelander werd in 2010 immers nog uit het Red Bull-talentenprogramma gezet en verdween daarmee, wat test- en simulatorwerk voor Mercedes uitgezonderd, van de radar in de Formule 1.

Eind 2017 was de nood echter aan de man bij Toro Rosso, na een heuse rijderstombola. Hartley – inmiddels meervoudig wereldkampioen in de endurance-racerij, winnaar van de 24 Uur van Le Mans van 2017 én Porsche-fabriekscoureur – kon zo ineens op een belletje rekenen.

Hartley mag zich opmaken voor zijn eerste complete Formule 1-seizoen.

“Het was natuurlijk een droom om Formule 1-coureur te worden, maar nu wil ik bewijzen dat ik hier thuishoor”, vertelt Hartley, 28, aan de Nieuw-Zeelandse website Stuff.

Eind vorig jaar ‘ging het allemaal heel snel’ voor Hartley, die weinig tijd had zich voor te bereiden op zijn debuut en daarnaast drukke maanden had met zowel vier Formule 1 Grands Prix als de laatste WEC-races af te werken.

Hartley weet echter dat het nu ook hard werken wordt om zijn plek in de Formule 1 veilig te stellen. Het doel is daarbij te scoren voor Toro Rosso, letterlijk en figuurlijk. “We willen constant om de punten meedoen”, verklaart hij.

Toro Rosso is gedurende de winter van Renault- op Honda-motoren overgestapt en heeft een productieve wintertest-periode achter de rug met de Japanse fabrikant. Hartley verklaarde eerder al dat Toro Rosso haar doelen naar boven kan bijstellen voor 2018.