De meeste raceliefhebbers keken zondagmiddag de Grand Prix van Italië, waar Max Verstappen opnieuw de aandacht opeiste. Ook in andere klassen reden Nederlandse coureurs zich in de kijker. In deze round-up lichten we wat Nederlandse successen uit van het afgelopen weekend.

Pro Mazda: Rinus van Kalmthout
Rinus van Kalmthout greep de titel in de Pro Mazda, een Amerikaanse opstapklasse – vergelijkbaar met de Formule 3 – voor de IndyCar. Afgelopen weekend vonden de twee afsluitende races van het kampioenschap plaats op Portland. Van Kalmthout ging het weekend in als topfavoriet en maakte die status waar met twee polepositions. Zowel in race een als race twee finishte de Nederlander vervolgens als tweede, waardoor hij de titel won met 67 punten voorsprong. Bij die winst hoort zo’n 800.000 dollar prijzengeld te besteden aan een overstap naar de Indy Lights. In die klasse, het laatste opstapje richting de IndyCar, zullen we Van Kalmthout volgend seizoen dan ook in actie zien. “Ik ben echt super trots en enorm blij met de titel en het Mazda Scholarship. Ik kijk ernaar uit om volgend jaar succesvol te zijn in de Indy Lights”, aldus een dolblije Van Kalmthout.

Verschoor gaf op Monza opnieuw zijn visitekaartje af.

GP3 Series: Richard Verschoor
Na zijn indrukwekkende debuut op Spa stond Richard Verschoor in Italië opnieuw een uitdagend weekend te wachten. Een ingekorte vrije training en een (deels) natte kwalificatie zorgen ervoor dat hij race een als vijftiende moet starten. In die race rijdt Verschoor zich opnieuw in de kijker: hij werkt zich met een inhaalrace op tot de achtste positie, goed voor vier punten en poleposition in race twee. Onder droge omstandigheden kan hij het tempo in die race echter niet bijbenen, met een negende positie als resultaat. Geen punten in race twee, dus, maar de Nederlander heeft in ieder geval zijn visitekaartje afgegeven in de GP3. “Uiteindelijk ben ik niet teleurgesteld, met wat meer rijtijd kan ik staan waar ik wil staan”, blijkt hij terug op Instagram. “Ik had niet verwacht om bij mijn eerste twee GP3-races al in de top tien te rijden.”

Porsche Supercup: Jaap van Lagen
In de Porsche Supercup hielden Larry ten Voorde en Jaap van Lagen de Nederlandse eer hoog, waarbij Van Lagen met een zesde positie in de race het beste resultaat behaalde. Op de startopstelling stonden de twee nog gebroederlijk naast elkaar op plaats zeven en acht. Ten Voorde haalde de finish echter niet, terwijl Van Lagen nog twee posities wist te winnen. FORMULE 1 sprak de Nederlander op de vrijdag in Italië. Het korte interview lees je in het dagboek van vrijdag.

De Vries scoorde slechts twee punten in Italië.

Formule 2: Nyck de Vries
Nyck de Vries heeft in de Formule 2 twee succesvolle weekenden achter de rug in Boedapest en Spa, maar in Monza had de coureur een pechweekend. Dat begon al op vrijdag, toen De Vries door een technisch probleem in de vrije training slechts drie ronden reed. Geen optimale voorbereiding voor de kwalificatie. In die sessie kwam de Prema-coureur uiteindelijk tot de elfde tijd. In race een wist de Nederlander zich op te werken tot plaats negen, goed voor twee punten. Vanaf die positie mocht hij ook race twee aanvangen, al zou het niet zover komen. Voor de formatieronde laat De Vries zijn auto namelijk afslaan, waardoor hij de race uit de pitstraat moet starten. Hij finisht de race als zeventiende en laatste. In het kampioenschap verliest De Vries een plekje aan Markelov; de Nederlander staat nu vijfde.

Bron hoofdfoto: Facebook Rinus Veekay.