Honda komt dit seizoen sowieso nog met twee nieuwe motorspecificaties, en misschien zelfs wel een derde. Dat verklaart Honda’s motorsportchef Yusuke Hasegawa.

McLarens motorpartner heeft een nieuwe motor ontwikkeld voor 2017 en bracht vervolgens een nieuwe specificatie motor voor de Grand Prix van Spanje en eentje voor de race in Oostenrijk.

De ‘Spec 3’-motor waar het in Oostenrijk voor het eerst mee racete, nadat deze in Azerbeidzjan tijdens de trainingen werd getest, zal echter zeker niet de laatste zijn, vertelt Hasegawa aan Racer.com.

“We komen sowieso nog met twee verdere ‘stappen’ voor onze motor, maar het zouden er ook drie kunnen zijn. We blijven er hoe dan ook hard aan werken.”

Honda is eerder dit jaar door McLaren gemaand haar hybride V6-turbokrachtbron snel en aanzienlijk te verbeteren, na een rampzalige seizoensstart en veel problemen met de Japanse V6.

Hasegawa zegt niet te kunnen aangeven hoeveel extra performance de verdere updates zullen brengen: “Maar ik ben er wel zeker van dat de performance erdoor verbeterd zal worden.”

Honda’s Yusuke Hasegawa (rechts) met McLarens Zak Brown.

Volgens de Japanner zet Honda ook grotere stappen dan haar rivalen – Mercedes, Ferrari en Renault – maar is dat normaal. “We dichten het gat, maar dat is ook gewoon aangezien wij de achtervolgers zijn.”

Wanneer Honda precies met de nieuwe motorspecificaties komt, is nog even kijken, zegt Hasegawa. Met oog op gridstraffen voor het wisselen van motoren spelen er tactische overwegingen mee.

“Zeker op een circuit als in Singapore willen we straffen vermijden”, benadrukt de Honda-topman, die eerder al verklaarde dat Honda voor het eind van het jaar aan rivaal Renault voorbij wil.

Of McLaren in 2018 verder gaat met Honda, is ondanks de recente progressie niet helemaal zeker. Het team uit Woking stuurde eerder aan op een breuk met de Japanse leverancier.

Een gebrek aan alternatieven – met Mercedes en Ferrari die McLaren ‘nee’ zouden hebben verkocht – lijkt een verdere samenwerking tussen McLaren en Honda echter een stuk waarschijnlijker te maken.