Christian Horner heeft Sergio Pérez een duidelijke opdracht gegeven voor de winterstop. Volgens de teambaas moet Pérez de komende maanden hard werken aan zijn prestaties in de kwalificatie. Daarmee kan hij een nieuw contract veiligstellen, zo benadrukt Horner.

Er was in 2023 veel te doen over de prestaties van Sergio Pérez. In een seizoen waarin Red Bull overweldigend dominant was, stelde Pérez regelmatig teleur. De Mexicaan eindigde weliswaar als tweede in het kampioenschap, maar dat komt voor een groot deel ook omdat het achter Red Bull touwtrekken was voor de overige posities. Voor de zomerstop was het Fernando Alonso die erg sterk was, daarna Lando Norris, maar uiteindelijk ging Lewis Hamilton aan de haal met de titel van ‘best of the rest’. Dat gaf Pérez de ruimte om in de voorlaatste race van het jaar de tweede plek veilig te stellen.

Volg FORMULE1.nl op Whatsapp

FORMULE 1 Magazine is nu ook te volgen via een eigen WhatsApp-kanaal. Volg ons en we nemen je voor, tijdens en na een Grand Prix mee in de paddock en op de grid! Bij ons sta je op pole voor nieuws, video's en achtergronden over Formule 1 en Max Verstappen! 🏎️

Kapers op de kust

De enigszins teleurstellende prestaties van Pérez zorgden voor veel speculatie over zijn toekomst. Helmut Marko noemde openlijk de namen van Nico Hülkenberg, Lando Norris en Fernando Alonso als beoogde vervangers. Daniel Ricciardo maakt er intussen ook geen geheim van dat hij graag dat zitje wil hebben. Desondanks staat Pérez wel onder contract voor 2024. Maar wat er daarna gebeurt, dat hangt volgens Horner helemaal van de coureur zelf af.

“Het is aan Checo of hij dat zitje behoudt”, vertelt Horner, geciteerd door The Independent. “Hij is onze coureur in 2024. Als hij het volgend jaar goed doet, dan is er geen enkele reden waarom we dat niet zouden verlengen voor 2025. Maar dat hangt volledig af van hoe hij het in het merendeel van het jaar doet. We hebben alternatieven klaarstaan. Ook van buiten het team is er veel interesse. Zo lang je het goed doet, heb je de luxepositie en kun je je tijd nemen.”

Kwalificatie

Horner heeft ook wel een idee wat er precies moet verbeteren bij Pérez: de kwalificatie. De Mexicaan veroverde in de eerste vijf races twee keer pole position, even vaak als Max Verstappen. Maar in de rest van het seizoen lukte hem dat geen enkele keer. Regelmatig gebeurde het zelfs dat Pérez niet eens in Q3 van de kwalificatie kwam.

“Wanneer de concurrentie inloopt, dan wil je hebben dat de twee auto’s zo dicht bij elkaar zitten als maar kan”, legt Horner uit. “Checo is vaak erg sterk geweest in de races. Het zit hem in zijn kwalificatie. Dat is waarschijnlijk het punt waar hij het meest op moet focussen tijdens de winter. Zijn gemiddelde kwalificatie moet beter worden zodat hij niet steeds een inhaalrace moet rijden.”

Bekijk hier alvast de volledige F1-kalender voor 2024


Niet één, maar twee edities om 2023 mee af te sluiten: naast het dubbeldikke ‘Jaar van Max’ (132 pagina’s) van FORMULE 1 Magazine ligt nu ook het FORMULE 1 Jaaroverzicht 2023 in de winkel (of bij je thuis als abonnee). Het blad is ook digitaal te lezen en te bestellen, met gratis bezorging in heel Nederland. Herbeleef het seizoen 2023 met ons Jaaroverzicht! Daarin onder andere:

  • Tom Coronel analyseert 2023: Weg met de oude garde!
  • Analyse: Alle tien teams langs de meetlat
  • De beste themaverhalen van alle 22 Grands Prix
  • Race-analyses door Coronel en Bleekemolen
  • Technisch jaaroverzicht: de opkomst van Aston Martin en McLaren
  • Alle cijfers van 2023 (en de eeuwige statistieken!)
  • Onderscheidende fotografie: het mooiste beeld van een fraai jaar
  • En nog veel meer!