HRT heeft tijdens de Grand Prix van Maleisië uit voorzorg besloten beide auto’s de race niet te laten finishen. Er deden zich problemen voor die het team niet uit de hand wilde laten lopen.

Het nieuwe seizoen is vooralsnog een ontdekkingstocht voor het armlastige HRT, dat niet met de nieuwe wagen in actie kwam tijdens de wintertests en in Australië tijdens officiële sessies een shakedown uitvoerde voor de ogen van de toeschouwers.

Het zorgde ervoor dat Vitantonio Liuzzi en Narain Karthikeyan tijdens de seizoensouverture niet mochten deelnemen aan de race omdat zij niet voldeden aan de 107-procentnorm. Beiden wisten zich in Maleisië wel te kwalificeren.

De finishvlag zagen beide rijders echter niet. Karthikeyan haakte na vijftien ronden af vanwege hoge watertemperaturen en werd geadviseerd zijn auto aan de kant te zetten. Ook Liuzzi stopte omdat dit veiliger zou zijn gezien de instabiele achterkant van zijn auto.
 
Desondanks is teambaas Colin Kolles van mening dat HRT tevreden mag zijn. “We wilden het liefst geen risico’s nemen, zelfs niet terwijl hij op koers lag om de race te finishen. Tonio kwam twee keer binnen, maar we konden het probleem niet vaststellen. Daarom besloten we te stoppen.”

“Al met al was het geen slecht weekend voor ons. We hebben onze eerste fatsoenlijke Grand Prix achter de rug en konden onze auto testen onder echte race-omstandigheden. De rondetijden waren niet slecht en er zijn geen grote problemen om op te lossen. Op deze basis moeten we verder. Er is licht aan het einde van de tunnel.”