Met een twaalfde en dertiende tijd in de vrije trainingen moet Sauber nog wat extra snelheid zien te vinden. Nico Hülkenberg neemt morgen namelijk geen genoegen met iets minder dan een plaats in de derde kwalificatie.

De Duitser reed vorige week in Zuid-Korea zijn beste race van het jaar en werd vierde. Suzuka ligt Sauber ook wel: Kamui Kobayashi werd vorig jaar derde in zijn thuisrace. Hülkenberg heeft zich Q3 ten doel gesteld, na afloop van de vrije trainingen.

“Dit was een probleemloze vrijdag. Het was prima weer. De voorspelde regen bleef uit”, aldus Sauber-coureur. “Alles verliep volgens plan en we hebben ons programma afgewerkt. We hebben meerdere afstellingen uitgeprobeerd en achtervleugels getest. Nu is het zaak de verzamelde informatie te analyseren om te bepalen wat de beste optie is.”

“Voor de rest was het business as usual, namelijk banden uitproberen. Het lijkt erop dat de zachte band beter is voor de lange runs. Q3 is morgen het doel. Dat is een uitdaging, want het veld zit dicht bij elkaar. Afgaande op hoe wij vandaag presteerden, denk ik dat er voor ons nog meer in het verschiet ligt.”

Esteban Gutièrrez klopte in de tweede training zijn kopman. “Het is een uitdaging om dit circuit te leren kennen”, vertelt de Mexicaan. “Het voldoet in ieder geval aan alle verwachtingen. Dit is een speciaal circuit waar ik graag rijd. De eerste sessie gebruikte ik om het parcours te leren kennen. Het is een ingewikkeld circuit om te leren en om achter de juiste lijnen te komen.”

“Vanmiddag ging het een stuk beter. We werkten aan de afstelling en dat verliep goed. Er is nog wat werk te doen, maar ik heb een goed beeld van de situatie. Dat moeten we nu zien te vertalen in een goed resultaat in de kwalificatie.”