Toro Rosso heeft in China voor een aardige verrassing gezorgd door met beide auto’s in de toptien te kwalificeren. De zevende startplaats voor Jaime Alguersuari is zelfs zijn beste ooit.

Uitgerekend in een weekend waarin Toro Rosso de snelheid uit de eerste twee Grands Prix nog niet kon matchen, kent het zijn beste kwalificatie van het nog prille seizoen. Het komt voor de mannen zelf ook als een verrassing.

“Dit is een groot en onverwacht succes voor het team. De snelheid van de concurrentie was voor ons teveel van het goede, vreesden we. De rode vlag in Q2 was ons absoluut van dienst, maar dat geeft ons wel de kansen punten te scoren”, schetst Alguersuari de situatie.

“We maakten voor de kwalificatie de keuze om onze afstelling te kiezen met het oog op de race. En daar komt deze mooie uitgangspositie bovenop. Het kan zijn dat we onszelf moeten verdedigen ten opzichte van anderen. Daarom is het zaak de banden goed op temperatuur te houden.”

Voor Buemi is het een nieuwe gewaarwording om in de toptien te starten nadat hij het onderlinge duel van zijn teamgenoot verloor. “Het doet me een beetje pijn dat een halve tiende het verschil betekent tussen de zevende en de negende tijd”, merkt hij op.

“Dat is slechts een klein smetje op deze prestatie, die we al enige tijd niet wisten neer te zetten. Het wordt een belangrijke race morgen, vooral nu we er goed voorstaan. Hopelijk blijven we uit de problemen en kunnen we in de punten eindigen.”