Sebastian Vettel en Mark Webber vormen morgen de eerste startrij in Austin. Onderling was het verschil maar een tiende, maar polezitter Vettel was bijna een seconde sneller dan Romain Grosjean, die derde werd. Giedo van der Garde was de snelste van de Caterhams en Marussia’s.

De coureurs worden in de eerste kwalificatie onaangenaam verrast. “Dit is schokkend. Gewoon schokkend”, foetert Nico Hülkenberg over de boordradio. De omstandigheden op het circuit zijn compleet anders dan in de derde vrije training. De 1:37.821 van de snelste man, een ijzersterke Valtteri Bottas, is ruim een seconde langzamer dan Sebastian Vettels 1:36.733 in de ochtendtraining. De wind is in Austin namelijk gedraaid, waardoor het rennerskwartier even van de leg is. Dit resulteert in meerdere tripjes buiten de witte lijnen en veel overstuur.

Datzelfde geldt ook voor de wagen van Adrian Sutil. De Force India valt stil, na een ronde die niet snel genoeg was om de tweede kwalificatie te halen, met ogenschijnlijk een versnellingsbakprobleem. Voor Pastor Maldonado is het ook een pijnlijke dag. Terwijl teamgenoot Bottas de snelste tijd noteert, is de Venezolaan te langzaam om de tweede sessie te halen.

Giedo van der Garde is de snelste van de achterhoede. De Caterham-coureur is Jules Bianchi met drie honderdsten te langzaam af. De Fransman is op zijn beurt weer een halve tiende sneller dan Charles Pic. Max Chilton kan het tempo van zijn naaste concurrenten niet volgen en is bijna een seconde langzamer dan Pic.

Rosberg en Massa

Red Bull Racing deed het in de eerste kwalificatie rustig aan en die werkwijze herhaalt het team in de tweede sessie. Mark Webber en Sebastian Vettel rijden nu wél op de zachtere van de twee banden en zo wordt het gelijk duidelijk hoe de kaarten op tafel liggen. Vettel noteert de eerste tijd: 1:37.065, waarmee hij een kleine drie tienden sneller is dan Webber, die op zijn beurt weer een halve tiende sneller is dan Alonso, die derde wordt.

Het verschil tussen de twee Ferrari’s is al net zo schrikbarend als tussen het Williams-koppel in de eerste sessie. Het verschil tussen Alonso en Massa is 1.2 seconden. De Braziliaan start morgen slechts als vijftiende. Ook voor Rosberg is het even slikken, want de Duitser strandt op de veertiende plaats.

Ondertussen toont Bottas vormbehoud door de vierde tijd te noteren. Ook Heikki Kovalainen haalt de laatste kwalificatie, al is hij wel een halve seconde langzamer dan teamgenoot Romain Grosjean.

‘Gewoon’ Vettel

Eventjes lijkt Valtteri Bottas opnieuw te stunten. Met nog enkele minuten te gaan staat de Fin derde. Daarna zetten de grote jongens echter nog een keertje aan op de zachte band en valt de Williams terug. Toch is de negende plaats een resultaat om, gezien de Williams, meer dan trots op te zijn. Hij houdt Esteban Gutièrrez achter zich.

Red Bull blijft een klasse apart. Eventjes lijkt Webber opnieuw pole te paken. Hij noteert de snelste tijd in de eerste twee sectoren, maar kent dan een moment met overstuur. De Australiër noteert wel de snelste tijd, maar wordt later voorbijgestreefd door Vettel, die daar erg mee in zijn nopjes is.

Nico Hülkenberg, die in de eerste sessie nog perplex stond over de veranderde omstandigheden op het circuit, kan ook tevreden zijn. De Duitser start morgen in Austin als vierde. Op de startrij achter hem staan Lewis Hamilton en Fernando Alonso. Sergio Pérez en Heikki Kovalainen starten als zevende en achtste.