Nico Rosberg start net als vorig jaar vanaf pole in Bahrein. Samen met Mercedes-teamgenoot Lewis Hamilton maakte de Duitser in de kwalificatie de dienst uit. In de beslissende sessie bleef hij de wereldkampioen van 2008 met twee tiende voor.

Daniel Ricciardo was de enige andere coureur die binnen een seconde van Rosberg wist te blijven. Diens teamgenoot, Sebastian Vettel, stelde hevig teleur en haalde de derde kwalificatie verrassend genoeg niet. De viervoudig wereldkampioen begint de Grand Prix van Bahrein morgen slechts als elfde. Een plaatsje voor hem start Fernando Alonso, die voor het eerst dit jaar door Kimi Räikkönen werd verslagen.

Q1

In de eerste kwalificatie vochten de nieuwe teams twee verschillende gevechten uit. Kamui Kobayshi won nipt van Jules Bianchi. De Fransman was op zijn beurt weer een stuk sneller dan Marcus Ericsson, die net aan Max Chilton voor wist te blijven. Sauber blijft een lastige seizoensstart hebben, want Adrian Sutil start morgen slechts achttiende. Ook bij Lotus gaat het nog niet van een leien dakje. Pastor Maldonado liep het halen van de tweede sessie met het minieme verschil van 9 duizendsten mis. Saillant detail: Het was Lotus-teamgenoot Romain Grosjean die hem eruit knikkerde.

Q2

Het was slechts uitstel van executie voor de Fransman. In de tweede sessie kon hij niet veel meer uit de Lotus persen: hij eindigde op dezelfde plaats als in de eerste kwalificatie en start morgen daarom als zestiende. Het was geen verrassing dat ook Esteban Gutiérrez strandde in de tweede sessie, maar misschien was het wel opvallend dat beide Toro Rosso-coureurs afvielen. Des te verrassender was het dat Nico Hülkenberg de laatste kwalificatie niet haalde. Hij was echter niet de opvallendste afvaller, aangezien Sebastian Vettel maar de elfde tijd noteerde en na zijn ‘snelle’ ronde klaagde over het terugschakelen van zijn versnellingsbak.

In de eerste twee sessies waren Nico Rosberg en Lewis Hamilton een klasse apart. Laatstgenoemde was in de eerste kwalificatie onder het kunstlicht van Bahrein de snelste. Met 1:35.323 bleef hij Rosberg een tiende voor. Daarna waren de rollen omgedraaid: met 1:33.708 was Rosberg weer een tiende sneller dan de wereldkampioen van 2008.

Q3

In de laatste sessie toonde Rosberg vormbehoud. Hij brak zijn laatste ronde zelfs voortijdig af, want Lewis Hamilton was ook niet meer bezig met een snelle ronde. En dus was de strijd voor pole, die geen moment niet tussen allen de Mercedes-coureurs ging, in het voordeel van Rosberg beslecht. De Duitser start daarmee voor de eerste keer dit jaar vanaf de voorste startrij.