Lewis Hamilton is opgelucht dat het Formule 1-seizoen 2023 achter de rug is, maar maakt zich ondertussen al grote zorgen over volgend jaar. De kloof op Red Bull en Max Verstappen is niet eenvoudig te dichten, vreest hij. “Of we er komen? We zullen zien.”

De zevenvoudig wereldkampioen van Mercedes heeft al ruim twee jaar geen F1-race meer gewonnen en dat steekt. Hij was zondagavond na de slotrace van het seizoen in Abu Dhabi niet te genieten en had desgevraagd weinig positiefs te melden over het seizoen dat achter hem ligt. “Het feit dat ik het overleefd heb, dat is het wel zo’n beetje. De tweede plaats voor Mercedes in het constructeurskampioenschap is niet echt een troost.”

De grootste zorg voor Lewis Hamilton en Mercedes is dat Red Bull zes races geleden in Qatar de rijderstitel veroverde en daarmee zo’n drie maanden voorsprong heeft op het ontwerp van de auto voor volgend seizoen, de RB20. Hamilton: “Dat Red Bull met 18 seconden wint terwijl ze hun auto sinds augustus niet meer hebben ontwikkeld, is zeker zorgwekkend. We hebben veel geleerd over de auto, dus het is nu aan het team. Ze weten wat ze moeten doen. Of we er komen, zullen we zien.”

‘We hebben een Mount Everest te beklimmen’

Mercedes begon afgelopen seizoen met het zogenoemde zero-sidepod concept. Dat idee werd losgelaten toen bleek dat de auto niet competitief was ten opzichte van Red Bull. Mercedes-teambaas Toto Wolff over de situatie van zijn renstal: “De achterstand inhalen wordt een monumentale inspanning. We hebben een Mount Everest te beklimmen. maar op een gegeven moment zullen zij hopelijk hun ontwikkeling afvlakken, waardoor wij terrein kunnen goedmaken. Het gaat in ons geval niet alleen om het toevoegen van een tiende aan downforce, onze auto heeft een fundamenteel probleem; hij is instabiel en de coureurs hebben er geen vertrouwen in. Als we dat kunnen oplossen, denk ik dat we net als andere teams een stap voorwaarts kunnen maken.”

Lees hier alles terug over de Grand Prix van Abu Dhabi, de slotrace van het seizoen


Het nieuwe nummer van FORMULE 1 Magazine ligt nu in de winkel (of bij je thuis als abonnee!) Het blad is ook digitaal te lezen en te bestellen, met gratis bezorging in heel Nederland. Geniet van boeiende interviews, achtergronden en reportages vanuit de paddock, van historische verhalen, scherpe columns, schitterende fotografie en nog veel meer. In dit nummer onder andere:

  • Verslag uit Brazilië: Wie is de ideale teamgenoot voor Max Verstappen?
  • In de krottenwijken van São Paulo is de GP een verdienmodel
  • Interview Ferrari-teambaas Fred Vasseur: Rustpunt in de chaos
  • Illusionist Hans Klok: Alles draait in Las Vegas om dollars
  • Reportage Pirelli, het elfde team in de Formule 1
  • Het allermooiste beeld van huisfotograaf Peter van Egmond
  • Alles over het drieluik op de Amerikaanse continenten