Racelegende Mario Andretti baalt flink van de ‘erg beledigende’ opmerkingen van sommige Formule 1-teams en prominenten binnen de Formule 1-paddock over de plannen van zoon Michael om in 2024 met een nieuw team tot de sport toe te treden.

Michael Andretti heeft er geen geheim van gemaakt dat hij zijn Andretti Autosport-imperium graag uitbreidt naar de Formule 1. Vader Mario Andretti liet al via sociale media weten dat Michael aan de FIA heeft gemeld dat het vanaf 2024 op de Formule 1-grid wil staan en er zou al een deal zijn getekend met Renault voor het leveren van motoren.

Voordat Andretti dan echt tot de Formule 1 kan toetreden, moet het eerst een bijdrage van 200 miljoen euro leveren. Dat geld wordt verspreid over de huidige teams en is ingesteld als bescherming tegen teams die valse beloftes doen om tot de Formule 1 toe te treden.

Lees ook: Wolff waarschuwt Andretti: ‘Je hebt 1 miljard dollar nodig om competitief te zijn’

Toch staat niet iedereen binnen de Formule 1-paddock te popelen om een nieuw team als Andretti Autosport te verwelkomen. Enkele teams, waaronder Mercedes, hebben hun vraagtekens gezet bij de toegevoegde waarde van zo’n team ten opzichte van een fabrieksteam.

Dat schiet Mario Andretti, de vader van Michael, in het verkeerde keelgat. “Ik begrijp gewoon sommige bezwaren niet die we horen van de andere teams”, zegt Andretti in gesprek met Motorlat.com. “Je hoort soms opmerkingen dat we niet geloofwaardig zijn en dat soort dingen – dat doet pijn. Het is erg beledigend – we bestaan al veel langer dan de mensen die tegen ons praten.”

Lees ook: Andretti zint op plek op de grid in 2024: ‘Inschrijving is ingediend’

Volgens Andretti kan het mogelijk nieuwe Formule 1-team van zijn zoon rekenen op steun van enkele teams. “Dat denk ik zeker. We hebben er een paar”, aldus Andretti, die niet ingaat op de namen van die teams. “Van sommigen die ons niet willen, begrijp ik niet waarom. Geef ons specifieke redenen en misschien kijken we dan of we het kunnen oplossen. Vertel ons precies waar het bezwaar zit en misschien kunnen we wat licht werpen op zoiets. Misschien is het niet wat je echt denkt.”

Bovendien benadrukt Andretti dat een tweede Amerikaanse Formule 1-team, naast Haas F1, de sport goed zal doen op Amerikaans grondgebied. Dat trekt dan weer de aandacht van Formule 1-eigenaar Liberty Media, dat de sport al flink heeft uitgebreid met de Grands Prix in Miami en Las Vegas. “Met drie Grands Prix in de Verenigde Staten, om nog een Amerikaans F1-team met ten minste één Amerikaanse coureur te hebben, kun je me niet vertellen dat het geen positieve zaak voor de Formule 1 zou zijn. We willen graag denken dat we in dat opzicht een aanwinst zijn voor de Formule 1”, aldus Andretti.