*

Marko onder de indruk van ‘zeer volwassen’ Verstappen: ‘2020 zou ons jaar moeten worden’

Daan de Geus

Daan de Geus

2 december 2019 09:45

Marko onder de indruk van ‘zeer volwassen’ Verstappen: ‘2020 zou ons jaar moeten worden’
Motorsport Images

Red Bull-topman Helmut Marko is zeer onder de indruk van het seizoen dat ‘de meest volwassen Max Verstappen die we ooit hebben gezien’ heeft afgewerkt, en koestert goede hoop voor volgend jaar. “Natuurlijk is Mercedes favoriet, maar ik denk dat 2020 ons jaar zou moeten worden.”

“Het was een heel goed seizoen”, zegt Marko ten overstaan van FORMULE 1 over het 2019 van Verstappen. Met als uitzonderingen: “De botsingen op Spa en Monza, want dat was een tegenslag. Maar voor de rest…”, zo toont hij zich onder de indruk van Verstappens vorm en regelmaat in 2019.

“In de eerste seizoenshelft hadden we de auto niet – dat lag deels aan het chassis, maar kwam ook omdat de motorontwikkeling nog niet zo ver was. In Oostenrijk kwamen we echter met een nieuwe voorvleugel, die het perfect deed. Daarna hadden we een auto die op veel circuits in staat was om te winnen.”

In België en Italië pakte het daarbij niet uit, terwijl Marko na wat nadenken ook Japan nog als tegenvaller noemt. “Daar waren we heel snel, maar hadden pech met Charles Leclerc”, doelt hij op hoe de Ferrari-rijder Verstappen daar raakte en de Nederlander als gevolg daarvan uitviel.

Lees ook: Verstappen derde in het WK: ‘Was nog mooi, spannende actie met Leclerc’

Max Verstappen en Red Bulls Helmut Marko.

“In Austin waren we verder ook heel snel, maar had Max ook pech dat hij schade had aan de voorvleugel en vloer”, vervolgt de Oostenrijker, die vol lof is over Verstappens optredens en mentaliteit. “Het was een heel volwassen seizoen van Max, met de meest volwassen Max die we ooit hebben gezien.”

Marko ziet ook nog zeker een stijgende lijn bij zijn pupil. Op welke vlakken zijn oogappel zich volgens hem ontwikkeld heeft? “Hij is kalmer en is daarnaast ongelofelijk goed in de races. Wat je hem ook vertelt, hij leert het. Hij kan heel snel zijn, terwijl hij ondertussen toch goed voor zijn banden zorgt.”

Lees ook: Horner looft Verstappen: ‘2019 was zijn beste jaar’

Met 2019 achter de rug, rest de vraag wat we volgens Marko van 2020 mogen verwachten. “We zijn zeer optimistisch”, benadrukt hij. “We weten dat we hard moeten werken en dat we vanaf de eerste race een goede auto moeten hebben.”

“Van Honda weten we daarbij wat we van ze kunnen verwachten. Wat ze ons hebben beloofd, hebben ze tot nog toe geleverd. En met een meer volwassen en zeer gemotiveerde Max…”, denkt hij even hardop na, om daarna te concluderen: “Natuurlijk is Mercedes favoriet, maar ik denk dat het ons jaar zou moeten worden.”