Red Bull-adviseur Helmut Marko beweert dat Red Bull nog volop mee kan doen in de strijd om het kampioenschap na de Grand Prix van Duitsland. De Oostenrijker is vol lof over Verstappen, die zijn tweede overwinning pakte in drie races: ”Hij ving die spin op in Senna-stijl.”

Max Verstappen won de spectaculaire race in Hockenheim, maar volgens Marko kwam dat niet door één moment. ”Het waren meerdere, kleine bouwstenen wat de sleutel tot succes bracht. Max bewaarde de rust achter de Mercedessen en spaarde zijn banden. Hij besefte dat hij veel sneller kon, maar besloot om af te wachten”, aldus Marko tegenover het Duitse Auto Motor und Sport.

De regen zorgde voor lastige omstandigheden, voor zowel de coureurs als de teams. ”Het was onmogelijk om in te halen. Toen hij op anderhalve seconden kwam van Bottas verloor hij veel downforce door de luchtstromen. Ook de timing van onze pitstops was perfect. We maakten slechts één foutje, en dat was bij de tweede pitstop toen we hem op de mediums zetten. Maar dat is in alle hectiek te vergeven”, aldus de Red Bull-adviseur.

Lees ook: Verstappens manager Vermeulen: ‘We hebben altijd gezegd: we zitten hier goed, maar willen winnen. Dat doen we nu’

Foto: Motorsport Images

Niet foutloos
Net als Horner zag Marko dat Verstappen een klasse apart was in de regen. ”Max reed opnieuw sensationeel. Hij ving zijn spin op in Senna-stijl. Toen hij vrij baan had was hij sneller dan wie dan ook. Ik zag pas na de race dat hij de snelste ronde had gereden. We zouden het niet toegestaan hebben, maar hij reed dan ook waarschijnlijk niet op de limiet.”

Het was echter geen foutloze race van Verstappen. Bij de start ging het al mis en moest hij Bottas en Räikkönen voorbij laten. ”Max had teveel wielspin. Gasly had daardoor ook een slechte start, omdat hij direct achter hem stond bij de start”, verklaart Marko de problemen.

Bij Pierre Gasly liep het een stuk minder goed. De Fransman crashte zwaar in de tweede vrije training, en op de zondag moest hij uitvallen na een aanvaring met Albon. ”Gasly reageerde in de kwalificatie goed op zijn crash in de vrije training. De snelheid in de race zou niet zo slecht zijn geweest, maar Gasly is gewoon te zwak in gevechten en bij het inhalen. Die crash met Albon was totaal onnodig”, aldus Marko.

Lees ook: Horner lovend over Verstappen na sensationele zege: ‘Max was een klasse apart’

Foto: Motorsport Images

Kans op kampioenschap
Marko denkt dat het verschil met Mercedes kleiner is geworden. ”Dat hebben de laatste kwalificaties aangetoond. In Silverstone waren we slechts twee tienden van de pole verwijderd en in Hockenheim zouden we dichterbij staan als we geen problemen hadden”, aldus de Red Bull-adviseur.

Voor de komende races staan er een aantal updates op de agenda bij Red Bull. ”In Monza krijgen we een nieuwe motor, en in Rusland nieuwe brandstof. Dan zullen we de motor volledig opendraaien. Er komen ook nog updates aan de auto. Wacht maar af”, aldus Marko. De Oostenrijker ziet de kansen op het kampioenschap positief in na de afgelopen races en met die updates in het vooruitzicht: ”Ik zou het niet uitsluiten.”

Verstappen ‘gedisciplineerd’
Marko merkt dat Verstappen gegroeid is. De Nederlander is momenteel bezig aan een reeks van twintig races waarin hij niet lager eindigde dan de vijfde plaats. ”Dat zit hem in de discipline”, aldus Marko. ”Hij schat risico’s beter in, het gevoel met de banden is beter en in duels is hij nagenoeg foutloos. In tegenstelling tot de Mercedes-coureurs, die duels niet meer zo gewend zijn”, haalt de uitgesproken Marko uit. ”Max begrijpt daarnaast dat hij niet de snelste hoeft te zijn in alle trainingssessies. De samenwerking met zijn engineer loopt ook vloeiend. De dialogen die zij hebben zijn echt geweldig, je zou ze eens moeten horen.”

”De beste ontwikkeling is dat Max van zijn fouten van vorig jaar heeft geleerd. Dat heeft hij bewezen met zijn reeks van drie podiums op rij”, aldus Marko.

Lees ook: Verstappen, Vettel en Kvyat eren Helmut Marko: ‘Zitten hier dankzij hem’