De leidende figuren in de Formule 1 houden er allemaal zo hun eigen ideeën op na over hoe de heersende financiële crisis opgelost kan worden. Volgens Ferrari-teamchef Marco Mattiacci zouden twee extra Grands Prix in de Verenigde Staten een goede stap zijn.

“We zijn hier in Amerika, en we zien dat de Formule 1 hier steeds meer voet aan de grond krijgt”, zei Mattiacci afgelopen weekend in Austin. “Als onderdeel van een bedrijf waarvan dertig procent van de afzetmarkt in de VS ligt, vind ik het belangrijk om de sport daar nog succesvoller te maken.” Mattiacci weet wel hoe: “Ik wil een extra race in Amerika. Sterker: ik wil drie races in Amerika. De Amerikaanse markt is essentieel voor het aantrekken van sponsors en het genereren van omzet.”

Het is in de geschiedenis van de Formule 1 één keer voorgekomen dat het circus drie keer neerstreek in de States: in 1982 werd er gereden in Long Beach, Detroit en op een parkeerterrein en Las Vegas. De afgelopen jaren werd er hard gepoogd een stratenrace in New Jersey op de kalender te krijgen, maar dat ging telkens niet door omdat de organisatoren de financiën niet rond kregen.

Mattiacci’s voorstel past in zijn standpunt ten aanzien van de financiële crisis in de Formule 1. De teambaas is van mening dat de oplossing niet ligt in het gelijker verdelen van de winst over de teams, maar in het vergroten van de inkomsten van de sport in zijn totaal. “Ferrari wil de taart groter maken, in plaats van hem op een andere manier te verdelen”, zei Mattiacci al.

Herverdeling geen oplossing

De Italiaan betwijfelt net als zijn Red Bull-collega Christian Horner of een herverdeling van het Formule 1-geld over de teams zorgenkindjes als Marussia en Caterham wel zou helpen. “Ik denk niet dat dat de oplossing is. Het gaat erom dat een team financieel en qua management degelijk in elkaar zit – kijk maar naar Red Bull, die kwamen van ver maar zijn met een sterk project na vijf seizoenen wereldkampioen geworden”, legt Mattiacci uit.

“Pas wanneer we als sport meer inkomsten genereren, kunnen we het hebben over meer teams”, vervolgt Mattiacci. “Ik weet ook niet wat het kantelpunt is voor de teams die het moeilijk hebben, hoeveel geld ze nodig hebben. Is het vijftig miljoen? Honderd miljoen? Het hangt maar net van hun businessmodel af.” Dat is het belangrijkst, denkt Mattiacci. “Ik heb het niet per se over kleine of middelgrote teams, wat we nodig hebben zijn competitieve renstallen die zakelijk en financieel gezien solide in elkaar steken.”