Geld hebben ze genoeg, hier in het Midden-Oosten. Dat zie je aan het wagenpark, dat vooral bestaat uit dikke SUV’s, sportwagens waar je U tegen zegt en limousines van soms wel tien meter lang.

Ook Formule 1 rijdt dit weekend in een gloednieuwe auto. Onze Mitsubishi Lancer heeft nog maar een paar duizend kilometer op de teller. Jammer alleen dat het een model uit 1992 is, dat hier kennelijk nog steeds van de productieband rolt. Alsof je na een bezoek aan de audiozaak na lang beraad met een gloednieuwe cassettespeler naar huis gaat. Maar goed, hij rijdt.

Beslist niet retro is het winkelcentrum nabij ons superdeluxe vijfsterrenhotel. Normaal mijd ik dit soort plaatsen als de pest, maar hier hebben ze er iets bijzonders van gemaakt. Geen ballenbak vol kleutersnot, geen formica koffiehoek waar de treurigheid je de adem afsnijdt, maar een heuse skibaan.

Vijf afdalingen zijn, er, waarvan de langste vierhonderd meter is. Het totale ding heeft een oppervlakte van 22000 vierkante meter en de helling is 85 meter hoog. En dan hebben het hier over echte sneeuw, geen schurftige kunststof matten die elke beginnersfout afstraffen met ontvelde ledematen en een levenslange afkeer van elke vorm van wintersport.

De meeste inwoners van deze streek hebben nooit sneeuw in het wild gezien, en toch waren er verbazend veel die behoorliijk goed konden skieën. Goed, het is allemaal nep, en een verspilling van energie die je bij de aanschaf van je eerstvolgende spaarlamp moedeloos stemt, maar wat is het mooi gemaakt…