Jacques Lafitte omhelst haar, er zijn zoenen van Flavio Briatore. ,,Je moet vaker komen,” roepen de Braziliaanse journalisten haar toe. In Fuji is Sylvia Tamsma, moeder van Nelsinho Piquet, voor de tweede keer dit seizoen aanwezig bij een race en prompt wordt haar zoon vierde. Toeval? Ze lacht de suggestie weg, nog even aantrekkelijk als achtentwintig jaar geleden toen ze een relatie had met Piquet senior.Vier jaar lang vormden ze een aantrekkelijk stel, met de geboorte van zoon Nelson als bekroning van hun liefde. Met het beëindigen van de relatie vertrok Piquet naar Brazilië en bleef Sylvia met de baby achter in Monaco. Hij groeide er op in het gezelschap van Nico Rosberg, voorbestemd om in zijn vaders voetsporen te treden.

In Australië dit jaar maakte Nelsinho zijn debuut. In de beginfase kende hij veel aanpassingsproblemen. Hij had tijd nodig om te wennen, hij herhaalde het steeds, maar in de Formule 1 word je die tijd niet gegund. En dus nam de kritiek toe. Piquet probeert zich te verdedigen, maar wordt niet begrepen.

Ondertussen zat Sylvia thuis in Amsterdam zich achter de televisie te verbijten. Ze is er voor hem, om hem te steunen: ,,Maar je weet hoe het gaat met jongens op die leeftijd, die willen niet dat hun moeder achter hun kont aan loopt. Ik wil me niet al teveel opdringen, de jongen heeft het al moeilijk genoeg om zich ook nog eens zorgen te maken of zijn moeder zich wel vermaakt.” Vermaken doet ze zich wel, hoewel ze toegeeft dat het lang niet meer zo leuk is als vroeger. Begin jaren tachtig had ze een relatie met Piquet senior. Het waren andere tijden, tijden van kameraadschap en lol. De Formule 1 is de laatste jaren alleen maar harder geworden en onpersoonlijker. Ze merkt het aan haar zoon. Hij wordt geleefd en heeft daar moeite mee.

,,Het is zo’n emotionele jongen, maar daar wordt vaak aan voorbij gegaan. Uit zelfbescherming keert hij dan in zichzelf.” Sylvia denkt dat voortkomt uit het feit dat hij al op jonge leeftijd (acht, red,) naar Brazilië verhuisde om bij zijn vader te gaan wonen. Senior gaf hem een spoedcursus racen, het was een harde leerschool. Altijd op het circuit, omringd door volwassen en bovendien ver weg van zijn moeder: niet een doorsnee jeugd dus. ,,Hij is aanvankelijk niet echt met zijn vader of met het racen opgegroeid. De race in Monaco zagen we natuurlijk, daar woonden we. En hij is ooit een paar uurtjes met Ayrton Senna opgetrokken en dat vond Nelson erg leuk, zijn vader minder. Toch zat het er altijd al in dat zou racen. Als kind liep hij met een plastic koffertje vol raceautootjes. Als we dan naar een race keken, pakte hij dat koffertje en stalde al die wagentjes uit en vormde daarmee de startopstelling; enorm schattig.”

Flavio Briatore, teambaas van Renault, is al jaren een vriend van de familie. Nelsinho was twaalf toen hij samen met de Italiaan naar de Grand Prix van Oostenrijk ging. Ondanks die band, hoeft de Braziliaan niet te rekenen op een voorkeursbehandeling. ,,In de Formule 1 is geen ruimte voor emoties,” weet ook Sylvia. ,,Het is een keiharde business.”

In die harde zakenwereld speelt ING een belangrijke rol. De Nederlandse bank is hoofdsponsor van Renault, maar doet niets met het feit dat Nelsinho Piquet een Nederlands paspoort. Tamsma betreurt dat. ,,Goed Nelson spreekt geen Nederlands, hoogstens wat scheldwoorden. Hij neemt me dat nu kwalijk omdat hij denkt dat ING anders wel geïnteresseerd zou zijn geweest in een samenwerking met hem. Maar we hebben altijd in het buitenland gezeten. Hij is geboren in Duitsland, is in Monaco opgegroeid en vervolgens naar Brazilië verhuisd. Hij spreekt Frans, Portugees en Engels. Nóg een taal wilde ik hem niet aandoen.” Volgens Piquets moeder is het een gemiste kans van ING. ,,Er is geen andere Nederlander in de Formule 1, maak dan gebruik van degene die er wel is. Die jongen wil wel, en het moet er niet van afhangen dat hij wel of geen Nederlands spreekt.”

Vooralsnog is er weinig sentiment vanuit Nederland voor de halve Nederlander. Piquet zelfs staat er niet al te vaak bij stil, hij heeft andere zorgen. Na een moeilijke seizoensstart kwam in Frankrijk het keerpunt. Hij eindigde als zevende en pakte hij zijn eerste WK-punten. De tweede plaats in Duitsland was een voorlopig hoogtepunt en één van de zeldzame momenten dat Sylvia haar voormalige partner sprak. ,,Je bent als ouders zo trots, dat wil je toch samen delen.”

Sinds de Grand Prix van Hockenheim gaat het wat beter qua prestaties, maar een garantie voor de toekomst is het niet. Haar zoon zit in grote onzekerheid en weet niet of hij volgend jaar nog wel Formule 1 rijdt. Dat het team openlijk flirt met testrijder Lucas di Grassi helpt ook niet. Typisch dat Nelson zijn moeder voor de races in Japan en China heeft uitgenodigd. Sylvia woont in Amsterdam, de twee zien elkaar dus weinig. ,,Ik ben er gewoon voor hem, geef hem af en toe een aai over de bol, meer ook niet. Ik wil hem niet lastigvallen.” Nelsinho heeft door verplichtingen nauwelijks tijd voor zijn moeder, maar haar aanwezigheid is genoeg. Een veelzeggend voorbeeld van een beginnend Formule 1-coureur, die in moeilijke tijden, toch niet zonder moeders kan.