Mercedes voorziet al haar teams – waaronder natuurlijk het zo dominante eigen fabrieksteam – in Canada van een nieuwe specificatie motor. Volgens Mercedes-coureur Valtteri Bottas gaat het echter om ‘een kleine stap’ en zal de Ferrari-motor de sterkste blijven.

Bottas ontkent niet dat de nieuwe motor ‘een beetje meer power‘ zal opleveren, maar: “We denken niet dat het genoeg zal zijn om Ferrari’s voordeel op de rechte stukken te niet te doen”, doelt hij op het ogenschijnlijk grootste wapen waar rivaal Ferrari momenteel over beschikt.

“Wij hebben echter andere sterke punten”, benadrukt Bottas, met Mercedes dat dit jaar – als breuk met het al jaren geldende cliché – juist in de bochten haar grootste winst pakt op haar rivalen. Dit dankzij de downforce van de W10 en aanpassingen aan de voor- en achterwielophanging.

Lees ook: Downforce gaf de doorslag voor Mercedes: ‘Grappige conclusie na al die jaren’

Behalve het Mercedes-fabrieksteam krijgen ook klanten Racing Point en Williams de verbeterde motor. Van alle fabrikanten (Honda en Renault, naast Mercedes en Ferrari) heeft Mercedes tot op heden de minste wissels van motoronderdelen hoeven doorvoeren.

Bottas ziet het als ‘goede timing’ dat Mercedes in Montréal met de verbeterde motor komt, want motorvermogen weegt zwaar op het Circuit Gilles Villeneuve en Canada is de zevende race van het jaar. Met in totaal 21 Grands Prix op de kalender, moet een motorexemplaar gemiddeld zeven races meegaan. “We waren al aan een ‘verse’ motor toe, dus dit (een verbeterde motor, red.) komt goed uit.”

Lees ook: Toto Wolff verwacht strijd in Montréal: ‘Lange rechte stukken in Canada vormen een uitdaging’