Ergens, vermoedelijk in Weissach, ligt hij niet eens op een plank, maar zelfs op de testbank: de Porsche V6-turbomotor die de basis vormde voor wat Porsche’s Formule 1-motor voor 2021 had kunnen zijn.

Dat Porsche serieus heeft nagedacht over een Formule 1-motor voor 2021 en verder, is nooit een geheim geweest, maar Porsche motorsportchef Fritz Enzinger vertelt nu aan Motorsport dat het in de basis zelfs al een motor af had.

De motor is door Porsche vanaf 2017 ontwikkeld. Destijds zat het aan tafel voor de gesprekken over de nieuwe, simpelere motorformule die de Formule 1 vanaf 2021 wilde invoeren. “Tegelijkertijd waren we een motor aan het ontwikkelen voor in het World Endurance Championship”, zegt Enzinger, volgens wie Porsche serieus heeft nagedacht over hoe het die motor kon aanpassen om die geschikt te maken voor in de Formule 1.

Lees ook: ‘Sneller dan de Formule 1’: opgepompte Porsche LMP1 breekt ‘ronderecord’ op Spa

Hoewel Porsche zich eind 2017 terugtrok uit het World Endurance Championship, kregen Enzinger en co. vervolgens “van hogerhand de opdracht onze zescilinder verder te ontwikkelen”. En dat niet alleen op papier. “We waren ook met de hardware bezig.”

Dit alles was ter anticipatie van de mogelijke nieuwe motorformule in de Formule 1, per 2021. “De Formule 1 dacht er destijds, in 2017, namelijk over na om de MGU-H per 2021 te schrappen.” Uiteindelijk heeft de sport zoals bekend besloten dat niet te doen, en is van een nieuwe motorformule voor 2021 weinig terechtgekomen.

Lees ook: Motorleveranciers willen zo min mogelijk veranderingen voor 2021, kans op nieuwe fabrikanten nihil

Porsche heeft zo ook een punt achter eventuele Formule 1-ambities gezet, al werkt er volgens Enzinger nog altijd een clubje engineers aan de zescilinder die “compleet is en het zelfs doet op de testbank”. Porsche doet daarbij verder onderzoek in het geval het de motor nog eens in een andere raceklasse kan gebruiken – al komt haar eigen interesse in het project ook voort uit hoe het deze technologie kan toepassen op een straatauto.