Hij lag laatste, maar werd eerste: Jenson Button heeft de Grand Prix van Canada gewonnen. De Brit passeerde in de laatste ronde Sebastian Vettel, die in de fout ging. Mark Webber finishte als derde.

Button profiteerde optimaal van een stuurfout van Vettel halverwege de laatste ronde, maar dat deed niets af aan de geweldige inhaalrace die hij in Montréal reed. De Brit reed in totaal zes keer door de pitstraat voor pitstops en het inlossen van straffen.

Lange tijd zag het er dan ook niet naar uit dat Button vooraan nog een rol van betekenis zou spelen. Een safetycar-fase in de slotfase van de race wegens de vele broksukken na een crash van Heidfeld deed zijn achterstand verdampen. De snelste man op de baan was hij toen al.

Michael Schumacher en Mark Webber reden op dat moment nog voor hem, maar juist omdat zij met elkaar vochten, kon Button er sneller voorbij en de race, die precies twee uur in beslag nam, alsnog winnen. De McLaren-coureur raakte eerder in de race op achterstand en reed zelfs achteraan.

Dat gebeurde in het tweede deel van de race, want de finishvlag werd pas gezwaaid vier uur nadat de lichten voor de eerste keer doofden. Er waren maar liefst vijf safetycar-situaties voor nodig om de race tot een goed einde te brengen. Bovendien lag de Grand Prix bijna twee uur stil nadat het keihard begon te regenen.

Button zakte na de herstart terug tot de 21e positie omdat hij zijn auto moest laten repareren na een botsing met teamgenoot Lewis Hamilton en vervolgens een straf inloste door middel van een drive-through penalty omdat zijn gemeten snelheid achter de safetycar te hoog was.

Ondanks het huzarenstukje van Button is zijn overwinning nog niet geheel zeker. De stewards zijn een onderzoek gestart naar zijn aanrijding met Fernando Alonso, die leidde tot een uitvalbeurt van de Spanjaard. Overigens verwachten de stewards het halve startveld bij hen op kantoor vanwege verschillende incidenten.

Kort na Button kwamen Vettel, Webber en Schumacher als tweede, derde en vierde over de finish. Vitaly Petrov werd vijfde voor Felipe Massa, die in de laatste meters de zesde plaats afsnoepte van Kamui Kobayashi. Ook beide Toro Rosso-coureurs en Rubens Barrichello scoorden punten.

Uitslag Grand Prix:

Positie

Coureur

Team

Tijd/verschil

1

Jenson Button

McLaren

4:04:39.537

2

Sebastian Vettel

Red Bull

+ 2.709

3

Mark Webber

Red Bull

+ 13.828

4

Michael Schumacher

Mercedes GP

+ 14.219

5

Vitaly Petrov

Renault

+ 20.395

6

Felipe Massa

Ferrari

+ 33.225

7

Kamui Kobayashi

Sauber

+ 33.270

8

Jaime Alguersuari

Toro Rosso

+ 35.964

9

Rubens Barrichello

Williams

+ 45.117

10

Sebastien Buemi

Toro Rosso

+ 47.056

11

Nico Rosberg

Mercedes GP

+ 50.454

12

Pedro de la Rosa

Sauber

+ 1:03.607

13

Vitantonio Liuzzi

HRT

+ 1 Ronde

14

Narain Karthikeyan

HRT

+ 1 Ronde

15

Jerome d’Ambrosio

Virgin

+ 1 Ronde

16

Timo Glock

Virgin

+ 1 Ronde

17

Jarno Trulli

Lotus

+ 1 Ronde

18

Paul Di Resta

Force India

+ 3 Ronden

19

Pastor Maldonado

Williams

+ 9 Ronden

20

Nick Heidfeld

Renault

+ 15 Ronden

21

Adrian Sutil

Force India

+ 21 Ronden

22

Fernando Alonso

Ferrari

+ 34 Ronden

23

Heikki Kovalainen

Lotus

+ 42 Ronden

24

Lewis Hamilton

McLaren

+ 63 Ronden