Lewis Hamilton heeft voor de tweede keer in zijn carrière zijn thuisrace gewonnen. Nico Rosberg viel uit met een kapotte versnellingsbak, waardoor Hamilton de Britse Grand Prix uiteindelijk eenvoudig kon winnen. Valtteri Bottas mag opnieuw naar het podium. Daniel Ricciardo eindigt als derde.

Het is niettemin een knappe zege voor Hamilton, die als zesde aan de race begon nadat hij gisteren blunderde in de kwalificatie door het in de slotfase rustig aan te doen. De race op Silverstone werd na een ronde ruim een uur stilgelegd nadat Kimi Räikönen hard crashte en de vangrails gerepareerd moesten worden.

Rode vlag

Na de start is het dus gelijk al raak. Kimi Räikkönen gaat van de baan in de vierde bocht en rijdt vervolgens volgas weer het circuit op. Als gevolg daarvan breekt de achterkant van zijn Ferrari uit. Slachtoffers van zijn onbehouwen actie zijn Kamui Kobayashi en Felipe Massa, die zijn auto in een spin gooit om een harde botsing met Räikkönen te voorkomen. Gevolg is aanvankelijk een safety car, maar dat wordt al snel omgezet in een rode vlag. Ondertussen moet Räikkönen gesteund door een marshall naar de medische wagen van de FIA hinken.

Tijdens dat ene rondje dat er geracet wordt, verandert er in de rangorde aardig wat. Nico Rosberg behoudt de leiding, maar Sebastian Vettel moet de race hervatten als vijfde. De Duitser startte nog als tweede. Kevin Magnussen ligt achter Jenson Button derde en Hamilton is al vierde. Max Chiltons weekend kan niet meer stuk: de Engelsman staat tiende. Hij hervat de race echter vanuit de pits.

De rode vlag lijkt aanvankelijk wat overdreven te zijn. De vangrail waar Räikkönen vol tegenaan kwam moet echter gerepareerd worden en dat is een secuur karweitje. Het duurt uiteindelijk ruim een uur voordat de race hervat kon worden.

Herstart

Wanneer het eindelijk weer zover is, kan Hamilton Magnussen bij Copse eenvoudig inhalen. Ook Bottas zet zijn inhaalrace goed door: hij staat na een inhaalactie op Ricciardo alweer zevende. In de vierde ronde heeft Hamilton ook Button al te pakken en staat hij tweede. Op dus naar Rosberg.

Met de eerste stops op komst is het gat alleen nog vijf seconden. Voorin is er dus weinig spanning in de Britse GP, daarachter gebeurt genoeg. Alonso en Bottas zijn smaakmakers en achterin maken Gutiérrez en Maldonado er een potje van door te botsen en elkaar te lanceren. Gutiérrez komt een paar bochten later stil te staan in de grindbak terwijl Maldonado zijn weg kan vervolgen.

Alonso krijgt na ruim tien ronden een vijf seconden-straf tijdens zijn pitstop omdat hij bij de start niet juist stond opgesteld. Bottas blijft ondertussen de show stelen, door bijvoorbeeld Button buitenom in Stowe in te halen. Erg knap.

Rosberg

Na een kleine twintig ronden zijn er al wat pitstops geweest. Rosberg komt dan voor het eerst binnen als leider van de wedstrijd, waardoor Hamilton de leiding krijgt. Rosberg herovert deze weer als Hamilton ook een stop maakt. Zijn leidende positie is echter van korte duur: een versnellingsbakprobleem zorgt ervoor dat Rosberg op Silverstone voor de eerste keer dit jaar uitvalt.

Na zijn tijdstraf gaat Alonso ondertussen niet bij de pakken neerzetten. Na zijn pitstop komt Vettel vlak voor Alonso weer de baan op, maar de Spanjaard weet ‘m in dezelfde ronde nog te verschalken. Vettel heeft daarna zijn tempo te pakken met nieuwe banden en zet vervolgens Alonso weer onder druk. Bij Luffield verdedigt Alonso knap zijn positie. Tot ongenoegen van Vettel, die zijn frustratie kenbaar maakt via de boordradio. Ondertussen is Alonso ook niet blij: hij vindt dat Vettel zich niet aan de baanlimieten houdt.

Winst

Het speelt zich allemaal op grote afstand van Hamilton af, die richting de overwinning cruised. Bottas reed op de tweede plaats ook in niemandsland, net als Ricciardo op de derde plaats. Button hoeft ook niets van Alonso en Vettel te vrezen: het verschil is in de slotfase zo’n acht seconde. Met nog een paar ronden te gaan weet Vettel Alonso dan toch nog in te halen, na een prachtig duel richting Copse.

En Hamilton? Die zal dat misschien op een van de schermen langs het circuit hebben gezien. Daar had de winnaar immers tijd zat voor.