Met speels gemak heeft Sebastian Vettel de Grand Prix van België gewonnen. Na Eau Rouge nam hij de leiding over van Lewis Hamilton en vervolgens reed hij onbedreigd naar de zege. Fernando Alonso ruilde zijn negende startpositie knap in voor de tweede plaats. Lewis Hamilton moest genoegen nemen met de derde positie.

Giedo van der Garde viel na de start al snel terug, maar reed een prima race. Hij eindigde meer dan een halve minuut voor de Marussia’s, terwijl Charles Pic al vroeg in de race uitviel met een olielek. In de slotfase kwam hij voor Pastor Maldonado terecht, die een stop-and-go-straf kreeg. Hij wist de Venezolaan voor te blijven, terwijl die wel in zijn nek zat te hijgen. Fernando Alonso spoelde de zure nasmaak van zijn slechte kwalificatie in de openingsronde alweer weg door de negende plaats te verruilen voor de vijfde positie. Lewis Hamilton startte goed, maar Sebastian Vettel kon hem op weg naar Les Combes inhalen door te slipstreamen. Giedo van der Garde schoof in de openingsronde één positie op, maar viel vervolgens terug in het veld.

Na zijn inhaalactie op Hamilton was Vettel ontketend. Binnen no time was zijn voorsprong al meer dan een seconde. Ook Alonso gaf een sterk vervolg aan zijn openingsronde. Met DRS kon hij Jenson Button en Nico Rosberg eenvoudig verschalken, en reed de Spanjaard derde. Daarachter haalde Sergio Pérez Romain Grosjean in. Het is onduidelijk waarom hij het vervolgens nodig vond om de Fransman van de baan te dwingen, en de Mexicaan werd daarom bestraft met een drivetroughstraf.

Apex

Na de eerste pitstopserie bleef Vettel met gemak aan kop rijden. Alonso kwam na zijn stop pal achter Hamilton terecht, die tijd verloor achter Grosjean. Zowel Hamilton als Alonso kon al snel langs de Lotus, en een ronde later ging Alonso Hamilton voorbij in La Source, toen de Engelsman zijn apex mistte. Met DRS aan lukte het Hamilton vervolgens niet om Alonso na Eau Rouge weer te verschalken.

Het lukte Alonso vervolgens niet om het gat, van zo’n zeven seconden, met Vettel te dichten. De Duitser reed redelijk probleemloos snellere rondjes dan de rest van het veld. Gelukkig waren er genoeg gevechten in de race om het aantrekkelijk te houden. Räikkönen was op dreef, maar moest de strijd met een remprobleem staken. Hierdoor kwam zijn reeks van 38 races op rij gefinished tot een einde.

Stop-and-go

Vlak na zijn uitvalbeurt vochten Pastor Maldonado, Esteban Gutiérrez en de twee Force India-coureurs een chaotisch duel uit. Nadat Adrian Sutil Maldonado aantikte, kon de Venezolaan Paul di Resta niet meer ontwijken, die in de laatste chicane snel de Williams-coureur even voorbij wilde. Het resulteerde in een kapotte voorvleugel voor Maldonado, en een uitvalbeurt voor Di Resta. Uiteindelijk kreeg Maldonado toch de schuld van het incident, en kreeg hij een tiensecondenstraf.

Dat resulteerde erin dat de Williams-coureur achter Giedo van der Garde terecht kwam. De Nederlander deklasseerde de Marussia’s door een halve minuut voor Bianchi te finishen, die weer een halve minuut voor Chilton reed. De bekroning van het weekend is dat hij Maldonado in de slotfase knap voorbleef.