*

Ricciardo blijft positief: ‘Iedereen weet dat het beter kan, maar boos worden is niet productief’

Daan de Geus

Daan de Geus

2 augustus 2019 09:30

Ricciardo blijft positief: ‘Iedereen weet dat het beter kan, maar boos worden is niet productief’
Motorsport Images

Daniel Ricciardo denkt dat hij goed omgaat met het feit dat Renault dit jaar nog niet op het niveau zit dat het ambieert en de nodige ups and downs kent, terwijl hij probeert een leidende rol op zich te nemen binnen het team. “Iedereen happy en gemotiveerd houden, hoort ook bij mijn job.”

“Ik heb het gevoel dat ik het vrij goed manage”, zegt Ricciardo over de pieken en dalen die Renault dit seizoen al op haar pad heeft gevonden, met de Franse fabrieksformatie die wisselvallig presteert. Tegelijkertijd liegt het scorebord niet: Renault zette er voor het seizoen op in afgetekend best of the rest te zijn achter de top drie, maar staat slechts zesde in het WK met net meer dan de helft van de punten van de nummer vier McLaren.

Lees ook: Ricciardo: ‘Renault weer op het juiste spoor, heb vertrouwen voor komende GP’s’

“Ik ben altijd behoorlijk positief”, vervolgt Ricciardo. “Natuurlijk willen we verder vooraan zitten, maar ik weet dat boos worden en gefrustreerd raken – en dat uitdragen – vaak niet heel productief is. Ik vind het echter niet zo moeilijk om het glas als halfvol te zien en heb ook het gevoel dat het onderdeel van mijn job is om iedereen happy en gemotiveerd te houden.”

Opbouwende kritiek
Dat gezegd hebbende, zegt Ricciardo er heus wat van ‘als er dingen beter moeten’. “Maar als je kritiek hebt, moet dat wel opbouwend zijn.” Zeker in Renaults situatie. “We hebben onszelf voor dit seizoen een doel gesteld en dat nog niet bereikt. Iedereen is er ook wel van doordrongen dat het beter kan, dus dan hoef je elkaar niet nog eens te gaan zitten afkatten, maar zoek je een manier om beter te presteren en je energie op de juiste zaken te richten.”

Lees ook: Ricciardo naar de rechtszaal: ex-adviseur eist tien miljoen pond

Ricciardo denkt dat hij ook bij zijn vorige team Red Bull al wel een voortrekkersrol speelde, maar sinds zijn komst naar Renault voelt het toch wat anders. “Ik zit nu bij dit team als meer ervaren coureur en ik ben ook wat ouder; dat alleen al geeft me wat meer presence en invloed in het team. Maar aan het eind van de dag is het allemaal aan mij”, weet de Aussie. “Hier rondlopen is één, maar echt bij het team en het werk betrokken zijn is twee.”

“Ik moet het dus zelf doen en ben ook nog aan het uitvogelen wat het beste werkt, maar ik vind dit leuk, geniet van het proces”, vertelt Ricciardo, die – met alleen de race in Hongarije nog voor de boeg voor de zomerstop – desgevraagd ook alvast naar de tweede seizoenshelft kijkt. “Onze uitdaging én doel wordt dan om er net dat beetje meer uit te halen in het drukke duel in de middenmoot en dat te ontstijgen.”

Lees ook: Ricciardo: ‘Bij Red Bull was ik niet beter af geweest’

Lees meer over

Renault Ricciardo