De Grand Prix van Duitsland was er eentje voor de geschiedenisboeken. Max Verstappen won onder lastige omstandigheden in Hockenheim, terwijl Hamilton, Bottas en Leclerc crashten. Vettel startte vanaf de laatste plaats, maar pakte een podium en Daniil Kvyat sloot verrassend genoeg aan op de laatste trede. Een blik in de internationale sportkaternen levert dan ook genoeg op: ‘Verstappen triomfeerde voor zijn thuispubliek, die er ook een Nederlandse race van maakten’ volgens het Italiaanse Gazzetta dello Sport, en ‘Kvyat verdient enorm veel lof’, aldus Sky Sports.

Het Britse Sky Sports prijst ‘Magic Max’ om zijn ‘sensationele’ prestatie. ”Verstappen rechtvaardigde zijn reputatie als regenmeester. Hij had een slechte start en was gefrustreerd door de Mercedes voor zich, maar ondanks de angstaanjagende spin had de Nederlander geen moeite met de wisselende omstandigheden. Hij leek zich comfortabel te voelen in zijn auto.” De Nederlander werd gekroond tot Driver of the Day, maar Sky zag genoeg andere kandidaten voor die eretitel. ”Het was de verlossingsdag voor Vettel, na zijn pijnlijke crash vorig jaar. Hij startte goed maar zijn progressie viel halverwege stil. Hij kon optimaal profiteren van de door Bottas veroorzaakte safety car-periode, en ging de briljante Sainz, Kvyat en Stroll voorbij.”

Naast Verstappen en Vettel zagen de Britten Kvyat de eretitel wel verdienen. ”Kvyat verdient ook enorm veel lof. Niet alleen voor zijn derde podium in zijn carrière en Toro Rosso’s eerste sinds de overwinning van Vettel jaren geleden, maar ook omdat zijn eerste kind is geboren op zaterdagnacht. Wat een manier om dat te vieren.”

”Het weer leverde een wilde en chaotische race op welke nog lang herinnerd zal worden”, begint het Amerikaanse ESPN.”Het was de derde opwindende race op rij, wat als een herinnering moet dienen voor een sport waar vaak naar de negatieve kanten wordt gekeken”, kijken ze terug op de kritiek op de sport eerder dit seizoen. ”De marge tussen succes en falen was flinterdun, gaf ook racewinnaar Verstappen toe met zijn 360 spin.” De chaotische race van Mercedes is wel een ‘uitzondering in wat anders een dominant seizoen is’, blikken ze genuanceerd terug. De chaos bij de Duitse renstal brengt wel wat positiefs: ”Het wordt absoluut een fantastische aflevering op Netflix.”

Lees ook: Verstappen wint doorweekt spektakel in Hockenheim, senationeel podium Kvyat en Vettel

De derde plaats voor Kvyat werd uitbundig gevierd bij Toro Rosso. Foto: Motorsport Images

‘Bravo Max’
”Vanmiddag zijn alle Formule 1-wetten opzij geschoven”, aldus het Duitse Bild. Natuurlijk gaat veel aandacht van de Duitsers uit naar de indrukwekkende inhaalrace van Vettel. ”Vettel komt op het einde van de race met een inhaalslag die we niet voor mogelijk hielden, om zo van de zevende naar de tweede plaats te gaan. Geprezen door de Duitse fans in Hockenheim, bekroonde de Ferrari-ster een ongelooflijke race met de kers op de taart voor de Duitse fans.”

Het Italiaanse Gazzetta dello Sport genoot van de chaotische race. ”Het weer zorgde voor een gekke race. Meerdere safety car-periodes, wisselvallig weer, herhaaldelijke crashes en een ontelbaar aantal bandenwissels.” Ook de Italianen zijn onder de inruk van Verstappen. ”Max Verstappen triomfeerde voor zijn eigen publiek, die er ook een Nederlandse race van maakten. Bravo, Max, voor het overleven, het goedmaken van je spin, en voor het wegrijden wanneer het moment daar was. Bravo voor de overwinning in een memorabele race.” Niet alleen Verstappen staat in de spotlights. ”Ook Vettel, die als laatste was vertrokken. Zeer goed gedaan, hoe hij naar voren schoot en een deel van de groep gewoon opslokte. In tegenstelling tot anderen maakte hij geen fouten en maakte hij goed gebruik van de safety car-periode op het einde.”

Lees ook: Horner lovend over Verstappen na sensationele zege: ‘Max was een klasse apart’