*

Te goed voorbereid? Een te vol schema? ‘F1 kan best zonder vrijdagtrainingen’

Daan de Geus

Daan de Geus

6 mei 2019 16:40

Te goed voorbereid? Een te vol schema? ‘F1 kan best zonder vrijdagtrainingen’
Motorsport Images

De Formule 1 kan best zonder vrijdagtrainingen, vindt Toro Rosso’s Daniil Kvyat. Volgens de Rus komen de teams zó goed voorbereid naar circuit, dat de oefensessies niet nodig zijn. Hij krijgt bijval van Red Bull-teambaas Christian Horner, maar dan om een andere reden.

Volgens Horner is het ‘afhankelijk van hoeveel Grands Prix er op de kalender komen te staan’ zeker het overwegen waard de vrijdagen uit het raceweekend te schrappen. “Als er meer races komen, moeten we de vrijdagen misschien wel wegstrepen om tijd te besparen”, wordt hij geciteerd door Motorsport.

Horner haalt daarbij aan dat het dit jaar in Bakoe, waarin VT1 goeddeels kwam te vervallen nadat een putdeksel los kwam toen George Russell daar (met flinke schade tot gevolg) overheen reed, ook allemaal prima ging. De tweede training werd daarna ook tot twee keer toe onderbroken vanwege een rode vlag. “Misschien hebben we aan één training wel genoeg. Dan kunnen de mensen en spullen ook allemaal een dag later naar circuit komen.”

Lees ook: VT1: Sessie gestopt nadat putdeksel loskomt, schade voor Russell

Wat Kvyat betreft kan een weekend dus ook wel op zaterdag beginnen. Als coureur heeft hij daar geen bezwaar tegen. “Want we kennen de circuits tegenwoordig allemaal toch zo goed.”

“Ik denk dat je alleen bij een nieuw circuit zou moeten overwegen om extra trainingstijd te geven, zoals bijvoorbeeld volgend jaar in Vietnam”, denkt Kyvat hardop. De laatste keer dat de Formule 1 om die reden extra trainingstijd inlaste was in 1997, toen voor de Grote Prijs van Oostenrijk op de A1-Ring donderdag een zogenaamde ‘kennismakingssessie’ gehouden werd op het destijds vernieuwde circuit, na tien jaar afwezigheid.

Eerdere oproep
Kvyat en Horner zijn niet de enige twee die denken dat het wel wat minder kan qua trainingstijd. Daniel Ricciardo riep in 2018 zelfs op de vrije trainingen helemaal af te schaffen. “Wat mij betreft gaan we zaterdagochtend gewoon gelijk kwalificeren, zaterdagmiddag racen en dan racen we zondagmiddag nog een keer”, zei hij tegen ESPNF1. “Minder trainen maar meer racen, dat klinkt mij goed in de oren.”

Nico Hülkenberg liet in 2015 al optekenen dat er wat hem betreft ‘te veel getraind wordt’. “Als je minder oefentijd hebt, komt de nadruk veel meer op de coureur te liggen”, stelt hij. “Er is nu immers erg veel tijd voor mensen om al hun problemen op te lossen.”

Lees ook: Hülkenberg: ‘Te veel trainingstijd in GP-weekend’

Formule 1-eigenaar Liberty Media denkt al langer na over mogelijke wijzigingen aan het weekendformat. Een reductie van het aantal trainingen, of de trainingstijd, is daarbij een overweging. Medio vorig jaar heeft sportief directeur Ross Brawn echter al aangegeven dat het geen optie is het raceweekend van drie naar twee dagen terug te brengen. Een verandering van de kwalificatieopzet lijkt (voorlopig) ook van de baan.

Lees ook: F1 denkt aan ‘fundamentele’ veranderingen voor format van raceweekends