Bij elke Grand Prix deelt FORMULE 1 cijfers uit aan de coureurs en licht er in Top & Flop een aantal uit. In Hongarije stalen Lewis Hamilton en Max Verstappen de show, maar wie blonken er nog meer uit, en wie moeten er goed nadenken over deze race?

Top:
George Russell, Williams. Start: 15, finish: 16. Cijfer: 9.
Een toch wel verrassende topper deze week. George Russell toont in Hongarije zijn ware potentie, door magische dingen te doen met zijn Williams. Het levert hem geen punt op, maar dit was duidelijk zijn beste race tot nu toe, omdat hij niet afhankelijk is van chaos. Hij doet dit puur op talent.

In de kwalificatie gebeurt er al iets bijzonders: Russell staat met nog een paar minuten te gaan dertiende. Heel even is de hoop er nog dat hij op verrassende wijze Q2 haalt, maar eindigt net erbuiten. ‘’Het voelt voor mij als een pole-ronde’’, klinkt de trotse Russell. Een gridstraf voor Giovinazzi betekent dat de Brit vanaf de vijftiende plaats start, een plek waar de Williams niet hoort te staan. Een nog grotere verrassing is misschien wel dat hij in de race niet simpelweg terugvalt. Sterker nog, hij is strijdlustig en rijdt zelfs veertiende. Uiteindelijk moet hij dan wel Kvyat voorbij laten, maar dat is geen schande. Russell eindigt op een mooie zestiende plaats, en laat zien dat hij zeker in een topteam hoort. Helaas is de werkelijkheid dat hij nu nog bij Williams zit.

Foto: Motorsport Images

Carlos Sainz, McLaren. Start: 8, finish: 5. Cijfer: 8.
Sainz is opnieuw heel sterk na zijn goede race in Duitsland. De Spanjaard rijdt als ‘best of the rest’ gedurende bijna de hele race op een indrukwekkende vijfde plaats. Hij staat nog maar vijf punten achter Gasly in het kampioenschap.

Max Verstappen, Red Bull. Start: 1, finish: 2. Cijfer: 9.
Verstappen schrijft geschiedenis door zijn eerste poleposition te pakken, maar deze verzilvert hij helaas niet. Hij heeft een mooi gevecht met vijfvoudig wereldkampioen Hamilton, en verslaat hem. De tweede stop van Hamilton kost de Nederlander de zege.

Lees ook: George Russell gaat gevecht aan: ‘Fijn om eens tegen andere coureurs te racen’

Flop:
Daniel Ricciardo, Renault. Start: 20, finish: 14. Cijfer: 5.
Het zit de vrolijke Australiër niet mee in Hongarije, maar kan dat deels aan zichzelf toeschrijven. Wat het nog pijnlijker maakt is dat zijn oude werkgever Red Bull met Verstappen de poleposition pakt, en ook bijna de overwinning. Ricciardo moet nog wel even wachten totdat Renault weer voor het podium kan meedoen.

De Australiër heeft in de kwalificatie een kostbaar moment met Pérez voordat hij aan zijn ronde begint. Ricciardo wil hem nog snel inhalen, maar Pérez accepteert dat niet. Allebei starten ze hun ronde met minder snelheid. Pérez noemt de actie van de Aussie ‘respectloos’. Hij start achteraan na straffen voor het vervangen van onderdelen, een tactische zet. In de race toont hij wel waar hij goed in is: inhalen. En dan vooral in de eerste bocht met een late remactie, zoals we hem vaak hebben zien doen bij Red Bull. Desondanks komt hij niet voorbij aan Magnussen, die toch zeker geen betere auto heeft. Ricciardo is niet blij met de acties van de Deen: ‘’Het bewegen tijdens het remmen was teveel.’’ Het is een slecht weekend voor Ricciardo, die opnieuw zonder punten zit.

Foto: Motorsport Images

Valtteri Bottas, Mercedes. Start: 2, finish: 8. Cijfer: 5.
Bottas heeft een slechte start en moet het gevecht aan met zijn teamgenoot, welke hij verliest. De Fin loopt bij de start niet alleen schade aan zijn auto op, maar ook imagoschade. Niet goed voor Bottas die vecht voor een contract.

Antonio Giovinazzi, Alfa Romeo. Start: 17, finish: 18. Cijfer: 5.
Giovinazzi heeft zo zijn races dat hij indruk maakt. De race in Hongarije is daar helaas geen voorbeeld van. De Italiaan krijgt een gridstraf en eindigt nog net niet als laatste in de race, een pijnlijk resultaat.

Lees ook: Ricciardo niet blij met Magnussen: ‘Bewoog teveel tijdens het remmen’

De complete ‘Top & Flop’, inclusief rapportcijfers voor alle twintig coureurs, lees je in de rubriek ‘Team voor team’ in FORMULE 1. Het nieuwe nummer, over de Grand Prix van Duitsland en de Grand Prix van Hongarije, ligt donderdag 8 augustus in de winkel en bij abonnees in de brievenbus.