Bij elke Grand Prix deelt FORMULE 1 cijfers uit aan de coureurs en licht er in Top & Flop een aantal uit. Sebastian Vettel mag zich zeker tot de top rekenen met zijn eerste overwinning in 392 dagen, terwijl Daniil Kvyat weer eens aantoonde waarom hij de bijnaam ‘Torpedo’ draagt.

Top:
Sebastian Vettel, Ferrari. Start: 3, Finish: 1. Cijfer: 9.
Vettel flikt het weer. Het mag dan ook wel eens tijd zijn, aangezien het zijn eerste overwinning is in 22 races. Zijn laatste overwinning, in België vorig jaar, is dan al 392 dagen geleden. Het is daarnaast de eerste een-twee voor Ferrari sinds de Grand Prix van Hongarije van 2017. Vettel is zijn liefde voor de Formule 1 zeker nog niet verloren.

In de kwalificatie komt Vettel al heel dichtbij zijn tweede pole van het seizoen. Hij verpest zijn laatste run en moet genoegen nemen met de derde startplaats. De Duitser heeft een prima start, waarbij hij geen plaatsen wint, maar ook niet verliest. In ronde negentien wint Vettel eigenlijk al de race, door voor de undercut te gaan. Als eerste van de topteams komt hij naar binnen. Hij gaat voor de harde band, en rijdt een ongelofelijke outlap waarmee hij zijn teamgenoot verschalkt, die pas een ronde later de pits opzoekt. Vettel pakt de leiding met deze zet, en geeft die niet meer uit handen. De viervoudig wereldkampioen mag eindelijk weer eens op de hoogste trede van het podium staan, en de vreugde bij Ferrari kan niet op: het is hun derde zege op rij.

Lees ook: Rondje buitenlandse media: ‘Vettel koning van Singapore’ en ‘Red Bull verloor de race al in de fabriek’

Pierre Gasly, Toro Rosso. Start: 12, Finish: 8. Cijfer: 8.
Gasly voelt zich goed in de Toro Rosso, en laat dat ook zien. De Fransman moet er hard voor vechten, en een opstormende Vettel ontwijken, maar hij eindigt op een hele mooie achtste plaats.

Antonio Giovinazzi, Alfa Romeo. Start: 11, Finish: 10. Cijfer: 8.
Giovinazzi rijdt zich dankzij de strategie van Alfa Romeo in de schijnwerpers aan de leiding van de race. De werkelijkheid is dat hij daarna niet meer kan doen dan een tiende plaats, ondanks een tijdstraf van tien seconden.

Lees ook: Giovinazzi aan leiding tijdens GP Singapore: ‘Ik hoop dat er een foto van is gemaakt’

Foto: Motorsport Images

Flop:
Daniil Kvyat, Toro Rosso. Start: 13, Finish: 15. Cijfer: 5.
Een lange tijd zet Kvyat zich sinds zijn rentree in de Formule 1 positief in de spotlights, maar onder de kunstlichten van Singapore schittert de Rus niet. In de kwalificatie moet hij al zijn meerdere erkennen in Gasly, en in de race is het niet veel beter.

De race begint nog goed voor Kvyat. Hij heeft een prima start, en heeft in ronde drie al twee plekken goedgemaakt. De Rus gaat al vroeg naar binnen voor zijn pitstop, wat een goede zet is omdat hij uiteindelijk terugkomt op zijn twaalfde plaats. Tijdens de eerste safety car-situatie besluit hij om opnieuw binnen te komen voor een pitstop. Op de zachte band probeert hij nog verder naar voren te komen, maar het gaat alleen maar bergafwaarts voor Kvyat. In het gevecht om de twaalfde plaats probeert de Rus om met een hele late rem-actie in de eerste bocht Räikkönen in te halen. Hij remt te laat en schiet tegen de Alfa Romeo aan die zijn weg niet kan vervolgen. Kvyat kan zijn weg vervolgen, maar hij komt niet verder dan de vijftiende plaats. Het is een herinnering aan waarom zijn bijnaam nog steeds ‘Torpedo’ is.

Daniel Ricciardo, Renault. Gediskwalificeerd, Finish: 14. Cijfer: 6.
Een echte flop kan je hem niet noemen, maar dankzij een diskwalificatie moet Ricciardo achteraan starten. Dat geeft de Australiër de kans om te schijnen: een mooie inhaalrace met gedurfde inhaalacties, misschien té gedurfd: hij rijdt zijn rechter achterband lek na de zoveelste late rem-actie.

Lees ook: Weekend van vele gezichten voor Ricciardo: ‘Nu 12 uur terugvliegen met helemaal niets’

George Russell, Williams. Start: 18, Uitgevallen. Cijfer: 6.
De eerste non-finish voor Williams dit seizoen komt op naam van Russell. De Brit rijdt een anonieme race, totdat hij in gevecht én aanraking komt met Grosjean. De Brit belandt in de muur en moet uitstappen.

Lees ook: Russell en Grosjean wijzen naar elkaar: ‘Dit is geen normaal circuit voor dit soort actie’

De complete ‘Top & Flop’, inclusief rapportcijfers voor alle twintig coureurs, lees je in de rubriek ‘Team voor team’ in FORMULE 1. Het nieuwe nummer, over de Grand Prix van Singapore en de Grand Prix van Rusland, ligt donderdag 3 oktober in de winkel en bij abonnees in de brievenbus.