Voor de verandering keek Sebastian Vettel in Istanbul eens toe vanuit de pitbox om te zien of hij poleposition trainde. In plaats van juichen over de radio kon hij direct de felicitaties in ontvangst nemen.

De Red Bull-rijder werd dit seizoen nog niet verslagen in de kwalificatie en start in Turkije voor de vijfde race op rij van pole. Daar had hij in de beslissende sessie slechts één run voor nodig. Daarna vond Vettel het wel mooi geweest.

Na overleg met het team koos Vettel ervoor een setje banden te sparen en het vervolg van de sessie via een videoscherm te volgen. Terwijl zijn rivalen nog verwoede pogingen deden om zijn tijd van 1:25.049 uit de boeken te rijden, zag hij al snel dat het wel goed zat.

“Het weekend startte met een crash niet bepaald goed en in feite liep ik vanaf dat moment achter de feiten aan, maar ik trainde gelukkig alsnog pole. Zelfs zonder veel te rijden was ik ertoe in staat het juiste ritme te vinden en de snelste tijd te rijden”, constateert Vettel.

Hij vervolgt: “Het is best vreemd om de laatste minuten toe te kijken omdat ik weet dat de anderen er alles aan deden om mij te verslaan zonder dat ik er nog iets tegenin kon brengen. Gelukkig liep het goed af en heb ik een extra setje fris rubber, ik ben tevreden.”

De regerend kampioen zegt dat hij door schade en schande wijs is geworden na het vorige weekend in China. “Er kan van alles gebeuren tijdens de races dit seizoen en het is van groot belang om over genoeg verse banden te beschikken. Daarom namen we deze gok. Gelukkig komen we ermee weg.”