Nog één race te gaan en dan mogen de coureurs en teamleden even bijkomen. De Grand Prix van Hongarije is de laatste halte vóór de zomerstop.

De Grote Prijs van Hongarije staat alweer voor de 29ste keer op de Formule 1-kalender. Het circuit, één van de kortste van het seizoen, is een echt Micky Mouse-baantje. Toch hebben de organisatoren het voor elkaar gekregen er twee DRS-zones in te passen. Er ligt er uiteraard eentje op startfinish, terwijl de andere voorbij de eerste bocht ligt. Beide zones maken gebruik van hetzelfde detectiepunt. De lengte van 4.381 meter maakt dat er op zondag zeventig ronden gereden dienen te worden.

Historie
In 1986 wordt er voor het eerst een Formule 1-race gereden achter het IJzeren Gordijn. Decor is de Hungaroring, een kort, bochtig circuit nabij de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Het circus werd door door het 200.000-koppige publiek enthousiast ontvangen. In ruil daarvoor werd hen op zondag een fraaie show voorgeschoteld.

Ayrton Senna start de race in zijn fraaie zwarte Lotus-bolide van poleposition. Schuin achter hem staat Williams-coureur Nelson Piquet. Piquet verliest bij de start echter twee posities aan Alain Prost en teamgenoot Nigel Mansell, maar Piquet stelt orde op zaken. In de twaalfde ronde zet hij zelfs zijn bolide succesvol naast die van Senna op weg naar de eerste bocht. De Williams leek zodoende af te stevenen op een overwinning, maar Senna ging er na de stop van Piquet eens goed voor zitten.

Zo goed zelfs dat hij na zijn eigen stop weer voor Piquet de baan op kwam. En dus begon het liedje weer van voren af aan. Het tafereel wat volgt wordt vandaag de dag nog dankbaar gebruikt voor promotiefilmpjes over Formule 1. Piquet stuurt zijn Williams op het rechte stuk buitenom voorbij de Lotus van Senna, om vervolgens in full opposite lock de eerste bocht in te duiken. Piquet wint. Moraal van het verhaal: inhalen op de Hungaroring kan.

omschrijving

Een jaar geleden
De Hongaarse Grand Prix staat regematig garant voor eerste overwinningen. Damon Hill, Jenson Button, Fernando Alonso, allemaal jongens die nog vaker zouden winnen en zelfs wereldkampioen zouden worden. In 2013 wint Lewis Hamilton weliswaar niet zijn eerste Grand Prix, maar wel zijn eerste in dienst van Mercedes. het raceverslag van vorig jaar lees je hier.

Dit jaar
In Hongarije mag Emanuele Pirro weer eens acte de présence geven als driver steward. Tijdens de Grand Prix van Abu Dhabi in 2010 deed hij dit voor het eerst en sindsdien vervult hij die rol veelvuldig. De Italiaan reed reed  tussen 1989 en 1991 in totaal 37 races in de Formule 1 en scoorde daarin drie punten. Tussen 2000 en 2002 won hij drie keer de vierentwintig uur van Le Mans, samen met Frank Biela en Tom Kristensen.

In de spotlights
Lewis Hamilton kan dit weekend de meest succesvolle coureur ooit op de Hungaroring worden. De Brit deelt nu nog de gedeelde eerste plaats in die lijst met Mercedes-voorganger Michael Schumacher. Als het hem lukt, scoort hij bovendien een loepzuivere hattrick. In de twee voorgaande edities mocht Hamilton immers ook al het hoogste treedje op het podium beklimmen.

Waar Lewis Hamilton in het verleden bijzonder succesvol is gebleken op de Hongaarse omloop, zou Sebastian Vettel er het liefst in een grote boog omheen lopen. Hij wist er in al die jaren van dominantie nog nooit te winnen. Het moet wel heel raar lopen wi hij daar dit jaar verandering in brengen.

Banden
Pirelli neemt naar de Grand Prix van Hongarije de medium en de zachte banden mee.