De kans dat Renault Scuderia Toro Rosso koopt om er een eigen fabrieksteam van te maken, lijkt verkeken. Dat vertelt teambaas Franz Tost.

Het is al een tijd duidelijk dat Renault zich, nu de relatie met de Red Bull-familie ernstig bekoeld is, beraadt op zijn Formule 1-toekomst. De Fransen kunnen gewoon doorgaan als motorleverancier, maar ook een terugkeer als fabrieksteam is een optie. Toro Rosso gaf eerder al te kennen open te staan voor zo’n overname.

Maar volgens Tost heeft Renault zijn interesse in het opleidingsteam van Red Bull verloren. “Ze hebben onze fabrieken in Faenza en Bicester bezocht”, vertelt de Oostenrijker op de officiële Formule 1-website. “Maar de afgelopen weken is het stil. Het lijkt mij dat ze hun aandacht verlegd hebben naar een ander team.” Volgens de laatste geruchten is dat team het noodlijdende Lotus – het voormalige fabrieksteam van Renault.

Tost weet nog niet wat voor gevolgen het voor Toro Rosso heeft als Renault niet dat team, maar een ander opkoopt. “Dat zullen we wel zien”, zegt de teambaas van Max Verstappen. “We moeten wachten wat Renault beslist. En dan gaan we bespreken wat het beste is voor Toro Rosso.”

Abiteboul: geen haast

Motorsportchef van Renault Cyril Abiteboul meldt ondertussen dat zijn bedrijf geen haast heeft bij de beslissing. “Het is een besluit voor de lange termijn, dus we gaan ons niet haasten”, vertelt hij tegen Autosport. “We zeggen er op zijn vroegst in september weer wat over. We kunnen nu bij lange na nog geen knopen doorhakken.”

Abiteboul legt de prioriteit nu bovendien bij Red Bull en Toro Rosso. “We moeten nu onze motor competitiever maken, want zonder goede motor houdt het überhaupt op”, zegt hij nuchter.  “We hebben tot eind 2016 een contract met Red Bull en Toro Rosso en daar houden we ons aan. We willen hen zo goed mogelijk van dienst zijn.”