David Ward is niet langer kandidaat voor het FIA-presidentschap. De voormalig directeur-generaal van de FIA Foundation heeft onvoldoende steun gekregen om genomineerd te worden. FIA-president Jean Todt wordt waarschijnlijk zonder tegenstander herkozen voor zijn tweede termijn.

Ward maakte in augustus zijn kandidatuur voor het presidentschap bekend. Hij trad hiervoor af als directeur-generaal van de FIA Foundation. De Engelsman was in het vervolg kritisch op de wijze waarop de FIA zijn president kiest. Een kandidaat moet voor elk continent een vicevoorzitter, naar voren geschoven door een van de nationale autosportfederaties, vinden. Begin oktober had Todt al de steun van elf van de twaalf autosportfederaties binnen, waardoor Wards kandidatuur afhing van El Salvador.

Later zei Ward zijn kandidaatstelling in te trekken als Todt de door hem voorgestelde hervormingsmaatregelen zou doorvoeren. In oktober zei de Engelsman: In mijn hoedanigheid als FIA-presidentskandidaat wil ik graag dat er een debat wordt gevoerd over verdere hervormingen. Het is mijn overtuiging de manier waarop de FIA nu te werk gaat echt gebreken vertoont. Ook zijn de problemen omtrent bijvoorbeeld de transparantie en de financiën serieus. De FIA heeft recht op iets beters. De FIA-leden moeten niet de andere kant opkijken als ze zien dat de huidige manier van verkiezen misbruikt wordt.”

Todt waarschijnlijk herkozen

Nu feliciteert Ward alvast Todt, die op 6 december naar alle waarschijnlijkheid herkozen wordt. “De FIA is al jaren aan het aanmodderen met hervormingen binnen de instelling”, aldus Ward. “Het is bijna altijd het geval dat één stap voorwaarts daarna wordt gevolgd door twee stappen achteruit. Dat blijkt nu opnieuw. Er kunnen nu minder mensen zich verkiesbaar stellen, maar dat wordt gecompenseerd door 26 federaties die stemrecht hebben.”

“In 2009 was de kiesdrempel 23, nu is dat 37 en dat getal was nog nooit zo hoog tijdens FIA-verkiezingen. Het hangt nu van de vereiste om in alle zeven regio’s een vicepresident af of er een echte verkiezingsstrijd kan komen. Ook de komst van een collectieve steunbetuiging voor de verkiezingen zorgt er voor dat het voor kandidaten erg lastig is om in elk land een vicepresident te vinden.”

“In maart betuigden elf van de twaalf autosportfederaties in Noord-Amerika hun steun al aan Todt. Hierdoor bleef er voor mij maar een federatie over die voor mij een vicepresident beschikbaar kon stellen. Andere federaties, die mijn kandidatuur een warm hart toedroegen, hadden hun eerdere steunbetuiging moeten intrekken. Het is begrijpelijk dat ze dat niet hebben gedaan.”

Debat

Ward ligt er niet wakker van dat hij het presidentschap is misgelopen. “Mijn kandidatuur was niet gemotiveerd door een brandend verlangen om president te worden”, stelt hij. “Het had mijn voorkeur dat een president van een van de nationale autosportfederaties zou worden verkozen. Ik schreef mij daarom maar in. Ik probeerde een debat aan te zwengelen die de mankementen van FIA’s werkwijze zou bespreken. Ik ben blij dat mij dat is gelukt.”