Beste Redactie,

Het valt mij op dat de laatste tijd het woord EEPEKS te pas en te onpas wordt gebruikt als men het over bochten heeft. Vaak is het Olav Mol die in al zijn enthousiasme de bocht alweer aan het uitacceleren is als ik nog vertwijfeld moet insturen. Wat bedoelt die man toch met dat woord?
Meestal wordt het ook nog eens gebruikt op een toon die geen enkele nieuwsgierigheid duldt. Immers iedereen weet toch wel wat EEPEKS is? Toch?
Onjuist! Ik heb geen flauw idee. En het lijkt m
Beste Gerrit,

Een goede vraag, en je bent vast niet de enige die geen idee heeft wat een EEPEKS is. Het woord komt uit het Engels, en dient derhalve te worden gespeld als Apex. Om het nog wat verwarrender te maken spreekt een enkeling ook wel van clipping point. Vrij vertaald is dit een ‘aanraakpunt’. Wat Olav Mol hiermee bedoelt is de lijn die coureurs volgen in een bocht. Vaak zie je dat een coureur vlak voor een bocht aan de buitenzijde van de baan gaat rijden, om vervolgens naar de binnenkant te sturen. Daar raakt hij in het midden eventjes de binnenrand van de bocht aan, om daarna weer naar buiten te sturen. In de praktijk blijkt dit vaak de snelste manier te zijn om een bocht te ronden. Wanneer de coureur in kwestie de bocht zo krap mogelijk zou nemen legt hij weliswaar een kleinere afstand af, maar moet hij ook beduidend langzamer rijden om de veel scherpere bocht die hij zo maakt, te kunnen halen. Hij komt dus alleen op het ‘clipping point’ even aan de binnenkant van de bocht. Of, volgens de meer gangbare, maar minder duidelijke aanduiding: op de apex.

Met vriendelijke groet,

De redactie