Helmut Marko is geestelijk vader van het talentenprogramma van Red Bull. Een strenge vader, want wie niet presteert wordt genadeloos op straat gezet. Maar zijn methode heeft succes, kijk maar naar de uitslag van de Grand Prix van Duitsland. Vijf van de eerste zes coureurs maakten ooit deel uit van de Red Bull-stal.

Racewinnaar Max Verstappen werd pas laat opgepikt door Red Bull, al stond hij al langer op de radar, maar ging in sneltreinvaart naar de top. Nummer twee Sebastian Vettel won vier wereldtitels bij Red Bull, maar was toe aan een nieuwe uitdaging en vertrok naar Ferrari. De carrière van derde man Daniil Kvyat heeft meer weg van een achtbaan, met veel gemiste en nieuwe kansen. Vorig jaar leek hij op een dood spoor te zitten en nu is hij zelfs weer in beeld voor een terugkeer bij Red Bull.

Lees ook: Verstappen, Vettel en Kvyat eren Helmut Marko: ‘Zitten hier dankzij hem’

Want het is niet alleen goud dat blinkt bij Red Bull. Jaime Alguersuari transformeerde zich tot dj, en schreef daar een boek over, Jean-Eric Vergne zegt nu veel gelukkiger te zijn in de Formule E. Sébastien Buemi mag af en toe nog proefkonijn, of crashtestdummy, spelen tijdens testsessies. En Vitantonio Liuzzi en Scott Speed blijven alleen nog in het geheugen hangen vanwege hun gedrag en naam, niet zozeer om wat ze op de baan lieten zien.

Pierre Gasly dreigt in dat rijtje terecht te gaan komen. De Fransman is niet opgewassen tegen Verstappen en heeft zelfs moeite om de Toro Rosso’s voor te blijven. Terwijl hij vorig jaar bij dat team best goede dingen liet zien. Volgens Marko hoeft hij zich dit jaar geen zorgen te maken over zijn stoeltje. Over het algemeen zijn dat onheilspellende woorden – denk aan voetbaltrainers die het ‘volledige vertrouwen’ van hun bestuur krijgen – maar als Marko niets in Gasly zou zien, was er al eerder ingegrepen.

Volgens Marko hoeft Gasly zich dit jaar geen zorgen te maken over zijn stoeltje

Dat Gasly niet van het niveau Verstappen is, ziet iedereen. Maar Marko ziet meer dan wij. Hij kent het hele verhaal, de moeilijke positie waarin Gasly zich bevindt. Verstappen is nu eenmaal bezig aan een fenomenale reeks (twintig topvijfklasseringen op rij) en haalt niet alleen het maximale uit zijn auto, hij overstijgt zelfs zijn materiaal. Zie daar als nieuwkomer in het team maar eens bij in de buurt te komen.

Lees ook: Marko zet kampioenschap Verstappen nog niet uit het hoofd: ‘Max is enorm gegroeid’

Daniel Ricciardo vertrok natuurlijk ook niets voor niets. Het hele team draait om Verstappen, en Gasly heeft waarschijnlijk minder over de ontwikkeling van de auto te zeggen dan Ricciardo had. Van Gasly wordt niet verwacht dat hij dit jaar Verstappen verslaat, maar hij moet wel meer punten gaan pakken dan hij nu doet om als ‘tweede man’ rugdekking te bieden.

Maar het is moeilijk te zeggen of een ander het beter zou doen. Naast Kvyat doet ook Alexander Albon het uitstekend bij Toro Rosso, maar dat is een heel andere omgeving. Carlos Sainz, die te ongeduldig was om zijn kansen bij Red Bull af te wachten en via Renault naar McLaren is gegaan, is bezig aan een prima seizoen, maar zeker niet foutloos.

Het is moeilijk te zeggen of een ander het beter zou doen dan Gasly

Ricciardo zou ongetwijfeld meer punten hebben gescoord dan Gasly, maar ook hij had in de schaduw gestaan van Verstappen. Misschien dat hij er na zijn motorplof van afgelopen zondag anders over denkt, maar Ricciardo zegt dan ook geen spijt te hebben van zijn overstap. Liever wat verder naar achteren rijden, dan als tweede viool te fungeren.

Dus mag Gasly zich van Marko blijven ontwikkelen, terwijl hij ondertussen een oog open houdt voor het volgende grote talent, die wel verschil kan maken, zoals Ricciardo deed bij Vettel en Verstappen bij Ricciardo. Voorlopig is dat talent echter nog niet in zicht: Dan Ticktum is na matige prestaties in de Super Formula uit het Red Bull-programma geknikkerd en de overgebleven talenten hebben nog een lange weg te gaan. Maar Marko kijkt vast verder vooruit. Tot nu toe werkt zijn visie immers prima.

Lees ook: Weblog: Worden ze bij Red Bull soms niet gek van loslippige Helmut Marko?