Volgens McLaren-teambaas Martin Whitmarsh is het nieuwe Concorde Verdrag nog niet door een meerderheid van de teams ondertekend, maar ziet het er wel goed uit voor de overeenkomst die de teams voor meerdere jaren aan de sport moet binden.

 

Bernie Ecclestone, de commerciële uitbater van de Formule 1, legde gisteren een statement af waarin hij verklaarde dat een meerderheid van de renstallen akkoord is gegaan met zijn voorstel voor een nieuw Concorde Verdrag. Deze nieuwe overeenkomst moet de huidige deal opvolgen als deze eind 2012 afloopt.

 

Ecclestone noemde in die verklaring de teams van Red Bull, Ferrari en McLaren bij naam als teams die akkoord zouden zijn, waardoor hij de indruk wekte dat de meerderheid van de renstallen – waaronder deze drie topteams – zich al gecommitteerd hebben, maar dat is volgens McLaren-teambaas Whitmarsh nog niet helemaal het geval.

 

“Volgens mij bedoelde Bernie gewoon te zeggen dat hij met een meerderheid van de teams – wat dus zeven renstallen of meer betekent – tot een akkoord is gekomen, want het is niet zo dat hij heeft gezegd dat al deze teams hun handtekening al hebben gezet”, vertelt Whitmarsh aan Formule 1-verslaggever Adam Cooper.

 

“Wij van McLaren hebben bijvoorbeeld nog niet getekend, maar zijn wel in vergevorderde onderhandeling met Bernie en het ziet er goed uit”, verduidelijkt Whitmarsh. “Totdat we getekend hebben is er echter geen akkoord, en ik denk dat de situatie er voor wel meer teams zo uitziet.”

 

“Volgens mij zijn de meeste teams namelijk nog in gesprek met Bernie”, denkt Whitmarsh. “Ik heb ook geen idee wie er al wel iets getekend hebben en wie niet, maar volgens mij ging het er Bernie gewoon om een positief signaal af te geven met zijn verklaring.”

 

“De huidige situatie is volgens mij ook zeker positief, want het ziet er op het moment niet meer naar uit dat er een grote rel gaat ontstaan tussen de teams en Bernie en de zijnen.”

 

“Uiteindelijk wil iedereen natuurlijk ook gewoon dat er een overeenkomst komt tussen Bernie, de FIA en de teams. We moeten namelijk met z’n allen samenwerken om er voor te zorgen dat we een omgeving creeëren waarin de levensvatbaarheid van de meeste teams gewaarborgd wordt, want er zijn veel formaties die het op het moment financieel zwaar hebben.”

 

“Met dat in gedachte, denk ik dat Bernie nog wel even wat verder moet puzzelen voordat alle teams zijn voorstel ondertekenen. Ik heb de indruk dat het de goede kant op gaat, maar Bernie heeft dus nog wel wat werk te doen alvorens alles rond is.”