Max Verstappen. Naar die naam luistert Mercedes’ op voorhand grootste gevaar in de Grote Prijs van Duitsland, volgens teambaas Toto Wolff, met de Nederlandse Red Bull-rijder die naast Mercedes-coureur en polesitter Lewis Hamilton op de eerste startrij staat.

Verstappen kwalificeerde zich in Duitsland op de tweede plek, drie tienden achter Hamilton, maar voor diens teamgenoot Valtteri Bottas. Met de beide Ferrari’s die door de problemen bij het Italiaanse team van verder terug moeten komen, lijkt Verstappen de aangewezen man om Mercedes het vuur aan de schenen te leggen – zeker als het weer een hete dag wordt op Hockenheim.

Gevraagd of hij bang is voor de dreiging van Red Bull in de race, antwoordt Wolff namelijk van wel. “Ja. En dat gevaar heet Max Verstappen.”

“Red Bull en hij doen het goed op ruw asfalt en onder warme omstandigheden”, legt Wolff zijn vrees uit. “Ik denk dat Max – de Red Bulls in het algemeen, eigenlijk – goede race pace hebben laten zien en ze goed met hun banden om gaan. Dus ze zijn zeker een bedreiging voor ons in de race.”

Lees ook: Verstappen blij met tweede plek: ‘Zondag is alles mogelijk’

Een blik op het weerbericht leert dat de voorspelling (uiteraard met de nodige kanttekeningen en een flink voorbehoud) is dat het zondagmiddag 24 graden wordt. Warm, maar zeker niet zo tropisch als vrijdag ten tijde van de vrije trainingen – en ook een klap koeler dan de 32 tot 35 van de Grote Prijs van Oostenrijk, die Verstappen won en waar Mercedes zo met oververhitting kampte.

Lees ook: Hamilton: ‘Oververhitting was een groot probleem voor ons in Oostenrijk’

Niets echter zo veranderlijk als het weer, zo is ook zaterdag wel weer gebleken, met de verwachtte regen die niet kwam en temperaturen die hoger uitvielen dan voorspeld. Bovendien, zegt Wolff, had Mercedes over het algemeen verwacht ‘een stuk competitiever’ te zijn in Hockenheim dan het nu is.

“We hebben een heel aardig upgradepakket gebracht. We wisten dat we het hier op topsnelheid zouden afleggen, maar sector drie heeft veel weg van Barcelona. Het probleem met de oververhitting hadden we echter moeten oplossen, maar dat is ons het hele weekend nog niet gelukt. Dus… We zijn hier in de basis niet happy met onze eigen performance. Het had er heel anders uit kunnen zien als Ferrari de kwalificatie had kunnen afmaken.”

Lees ook: Hamilton pakt poleposition voor Duitse Grand Prix, dubbel drama bij Ferrari