Het lijkt erop dat Ferrari nota bene in Italië écht afscheid moet gaan nemen van zijn titelaspiraties. Fernando Alonso en Felipe Massa konden vandaag in ieder geval nog geen hoofdrol opeisen.

Die was vooral weggelegd voor Sebastian Vettel, die in de tweede training de snelste was. Ook McLaren lijkt sneller te zijn dan Ferrari. Ook Alonso lijkt dat te beseffen.

“We vergeleken een boel aerodynamische oplossingen en evalueerden meerdere afstellingen”, vertelde de tweevoudig wereldkampioen na afloop. “Nu moeten we alles samenvoegen en de juiste keuzes maken. Eerlijk gezegd denk ik wel dat we het afleggen tegen de rest.”

“Dit is natuurlijk de vrijdag, dus je weet niet wat andere teams deden. We weten wel dat onze auto dezelfde is als in Spa, de aanpassingen aan de aerodynamica voor dit circuit daarbuiten gelaten. Het zou mooi zijn om de overwinning van vorig jaar te herhalen, maar dat wordt heel lastig. Een wonder ontstaat niet in twee weken tijd.”

Alonso lijkt zich er zelfs al bij neer te hebben gelegd dat hij dit jaar niet zijn derde titel zal pakken. “Wat mijn motivatie is voor de seizoensfinale? Ik ben een competitieve jongen die niet van verliezen houdt. En dat is nogal een aantal keer gebeurd dit jaar. Toch zijn er nog doelen die we kunnen halen. De tweede plaats van Webber in het kampioenschap is haalbaar.”

Massa beperkte zich tot het vaste riedeltje na de vrijdag. “Het was in mijn ogen een goede dag. We konden ons volledige programma afwerken. We weten welke richting we moeten nemen betreft de aerodynamica en de afstelling. We moeten de auto zo goed mogelijk zien te prepareren voor zowel de kwalificatie als race.”

“Het verschil tussen de zachte en harde band? De eerste is sneller over één ronde. Met de bandenslijtage lijkt het mee te vallen dus ik verwacht weinig pitstops. Er zijn verschillende stappen te nemen op het gebied van de aerodynamica. Tijdens de kwalificatie weten we pas wie de juiste keuzes heeft gemaakt.”