Met een geweldige laatste kwalificatieronde leek Valtteri Bottas nog aanspraak te maken op poleposition, maar de Fin nam – op versleten banden – iets te veel risico en eindigde als derde.

De Williams-coureur was al praktisch zeker van de derde plek vanwege een sterke voorlaatste ronde. “Ik ben blij met dat rondje, al vroeg ik daarin waarschijnlijk wel te veel van de banden, want in mijn laatste ronden waren ze in de derde sector vervolgens echt op.”

Tot die laatste sector vloog Bottas in zijn laatste ronde. In sector één en twee was hij zelfs sneller dan Lewis Hamilton, die op dat moment op P1 stond. Behalve dat zijn banden aan het einde van hun Latijn geraakten in sector drie, moet Bottas erkennen dat hij zelf iets te veel risico nam. “En daardoor kwam ik een paar keer naast de ideale lijn terecht, waar het heel glad is”, vertelt Bottas, die (naast de baan) glijdend door de laatste bochten ging.

Met P3, achter Hamilton en diens teamgenoot Nico Rosberg, neemt Bottas schoorvoetend genoegen. “Het is jammer van die laatste ronde, maar ik denk dat het me maximaal één plekje heeft gekost”, zegt de coureur die dus geen rekening hield met pole en sowieso niet wist dat hij daarom vocht: “Want ik zag alleen het verschil met mijn eigen vorige rondje”, aldus de vooralsnog meest serieuze rivaal van het zo sterke Mercedes.