Het zat McLaren-coureur Jenson Button vandaag niet mee in Monza: door een verkeerde afstelling van zijn versnellingsbak miste hij topsnelheid, terwijl hij daarnaast in de slotfase na een remfout het gevoel had dat hij ‘op Lego-banden reed’.

Meer dan de tiende plaats en één schamel puntje zaten er voor Button en McLaren – dat in Monza haar vijftigjarig jubileum vierde – dan ook niet in tijdens de Grand Prix van Italië.

“Het was een zware race. Ik denk dat we qua tempo wel meer hadden kunnen bereiken dan deze tiende plaats, maar het probleem was dat we topsnelheid te kort kwamen zodra we achter andere coureurs reden en deze niet konden inhalen”, legt Button uit aan Autosport.

Debet aan dit gebrek aan topsnelheid was de afstelling van de versnellingsbak, vertelt Button. “Wij bleven met DRS geactiveerd op iets van 331 kilometer per uur steken doordat onze hoogste versnelling te ‘kort’ was afgesteld, maar de rest wist de 340 per uur te halen en vloog daardoor zo aan ons voorbij.”

Een bijkomend probleem voor Button was dat hij vijftien ronden voor het einde flat spots opliep toen hij zijn wielen blokkeerde. “Het was daarna net alsof ik op Lego-banden reed”, klaagt de coureur die – al naar de finish hobbelend – nog door Romain Grosjean en Lewis Hamilton werd ingehaald en zo op P10 terecht kwam.

Pérez
In de andere McLaren-bolide bleven punten buiten bereik voor Sergio Pérez, die twaalfde werd. De Mexicaan klaagt over hetzelfde gebrek aan topsnelheid als Button: “Ik zat vrijwel de hele race vast achter Daniel Ricciardo. Over een hele ronde was ik sneller dan hem, maar had niet genoeg topsnelheid om langszij te komen en een inhaalpoging te doen.”

Een slechte pitstop zorgde er vervolgens voor dat Pérez, die tot zijn stop voor Button had rondgereden, achter zijn teamgenoot terecht kwam. “Daarna zat ik klem in een groepje auto’s en door mijn gebrek aan topsnelheid kwam ik niemand meer voorbij.”