Jenson Button weet nog altijd niet of McLaren volgend jaar nog plek voor hem heeft, maar versloeg zijn eveneens nog in onzekerheid verkerende teamgenoot Kevin Magnussen wel overtuigend in Abu Dhabi.

Button kwam op het Yas Marina Circuit als vijfde over start/finish en pakte daarmee – aangezien er dubbele punten werden uitgekeerd – twintig zeer waardevolle punten en eindigde bovendien voor de Force India’s, waarmee McLaren zich boven dat team van de vijfde plek in het WK verzekerde.

“Dit was geen makkelijke race, maar ik denk dat we er het beste van hebben gemaakt”, stipt Button aan. “Qua strategie hebben we de juiste keuzes gemaakt. Hoewel we niet snel genoeg waren de mensen voor ons aan te vallen, was deze vijfde plek volgens mij het maximale”, benadrukt hij.

“Het enige wat je aan een coureur kunt vragen, is om het uiterste uit een auto te persen, en volgens mij heb ik dit jaar wel bewezen dat ik nog altijd op de top van mijn kunnen presteer”, zegt Button, wellicht meer tegen McLaren dan de buitenwereld.

In gesprek met de BBC voegt Button daar aan toe ‘nog niet klaar te zijn met de Formule 1’ en feliciteert hij zijn oud-teamgenoot en landgenoot Lewis Hamilton met diens tweede wereldtitel. “Een geweldige prestatie”, zo looft hij zijn ‘oude vriend’. “Hij verdient dit echt. Van harte, Lewis.”

Wat Button verder aangeeft tegenover Sky Sports is dat hij niet vindt dat één race moet bepalen wat zijn toekomst brengt. “Maar ik heb dit seizoen sterk afgesloten en hoop niet dat dit mijn laatste jaar was. Meer dan dit kan ik ook niet doen, behalve misschien schreeuwen, maar of dat helpt?”

Magnussen
In de andere McLaren wist teamgenoot Magnussen ondertussen niet te scoren. Na een touché in de eerste ronde ‘voelde de auto vanaf het begin al niet meer als honderd procent’, terwijl zijn strategie daarna niet uitpakte zoals gewenst en hij als elfde over de streep reed.

“Dit was een lastige race”, meldt Magnussen. “Ik werd in de openingsronde een paar keer geraakt door Adrian Sutil. Daarna voelde de auto dus raar aan, maar het was ook weer niet te erg, dus ik kon verder rijden.”

“Tijdens de eerste stint ging het ook wel goed, maar nadat ik bij mijn pitsstop mijn harde banden omruilde voor een zachter setje, verloren we onze grip op de race. We hadden op die options naar voren moeten kunnen komen, omdat de rest toen op harde banden reed, maar dat lukte dus niet.”

“Mijn race is eigenlijk daardoor verpest”, moppert de Deen, die McLaren nog wel bedankt voor het seizoen – zijn eerste in de Formule 1 – in het algemeen: “Dit was een geweldige ervaring voor me. Ik heb veel geleerd en genoten. Ik ben McLaren zeer erkentelijk.”