De Formule 1 zwaait opnieuw de meest succesvolle coureur aller tijden uit. Michael Schumacher reed een ijzersterke race en sloot daarmee een indrukwekkende carrière in stijl af.

De race van Schumacher doet denken aan die van zes jaar geleden. Toen nam de recordkampioen voor de eerste keer afscheid van de Formule 1 en deed dat op spectaculaire wijze. Vroeg in de race kreeg hij toen een lekke band, waarna hij zich van achteruit terug moest knokken naar voren.

Zo ook vandaag. De Duitser legt het zelf uit: “In de openingsfase van de race viel ik terug met een lekke band. Hetzelfde overkwam me al in 2006. Gelukkig zal ik van nature nooit opgeven en altijd zoeken naar een oplossing. In dit geval viel dat positief uit.”

Tijdens de race kwam Schumacher de Lotus van Kimi Räikkönen tegen. Het ontaarde in een fel maar eerlijk gevecht. “De mensen komen hier voor een show, we kunnen ze die dan net zo goed ook bieden. Je moet altijd voor het maximale gaan. Dat deed ik, maar soms moet je ook je verlies kunnen nemen. Er was niet genoeg ruimte voor ons beiden en ik was verslagen.”

Michael Schumacher is blij dat zijn landgenoot Sebastian Vettel er uiteindelijk met de titel vandoor ging. “Het is mooi om te zien en ik ben verschrikkelijk trots op hem. Het is een goede vriend van mij. Het was een voor mij ook herkenbare situatie waarin hij zich bevond. In 2003 wist ik met één punt verschil in de laatste race het kampioenschap te winnen.”

Voor de zevenvoudig wereldkampioen is de laatste race ook een moment van terugblikken op de afgelopen drie jaar. “Het was een prachtige tijd”, aldus Schumacher. “We hebben zowel spannende als moeilijke momenten gedeeld. Maar het mooiste was voor mij de voortdurende steun die ik kreeg van mijn fans. De afgelopen drie jaar waren voor mij op sportief gebied de moeilijkste, maar de fans zijn altijd achter me blijven staan.”