Felipe Massa vindt niet dat hij in Melbourne over de schreef is gegaan in zijn duel met Jenson Button, terwijl Ferrari ontkent dat het Massa kort daarop een pitstop liet maken om Button een straf aan te smeren.

Ferrari-rijder Massa liet gelijk na de race al weten dat het circuit van Albert Park soms weinig ruimte bood om zijn strijd met de McLaren-coureur uit te vechten, maar de Braziliaan dacht niet dat hij het te bont had gemaakt.

Button dacht daar echter anders over. Hij vond dat Massa – die voor hem lag, maar aanzienlijk minder snel ging – wel erg fanatiek aan het verdedigen was.

Massa heeft nu daarom nogmaal aangegeven dat het duel in zijn ogen fair was: “Het was toch gewoon een goed gevecht”, vraagt hij zichzelf in gesprek met Autosport af. “Ik hield mijn positie gewoon en hij kon me niet voorbij, ook al probeerde hij het nog zo vaak.”

Uiteindelijk lukte het Button wel om Massa in bocht nummer elf en twaalf te verschalken, maar hij moest de zogenaamde Waite-chicane daarvoor wel deels afsnijden.

Button kreeg daar niet veel later een doorrijstraf voor opgelegd, welke volgens hem vooral werd uitgedeeld omdat Massa – vlak nadat Button de chicane had gemist – werd gepasseerd door zijn teamgenoot Fernando Alonso en ook nog eens naar de pits ging, waardoor Button de onrechtmatig verkregen positie niet kon teruggeven.

De McLaren-rijder sprak ook hier na de race zijn twijfels over uit. “Ik weet niet of ze dat expres deden”, zegt hij over de voor hem zeer ongunstig getimede pitstop van Massa. “Dat was namelijk waardoor ik een drive-through kreeg, dus dat was erg frustrerend.”

Volgens Massa is het echter terecht dat Button ondanks de positiewisselingen achter hem alsnog een straf kreeg: “Hij passeerde me op een manier waarop het niet mag. Hij had die plaats dus gewoon weer moeten inleveren, of anders zou hij straf krijgen, wat dus ook gebeurde.”

Ook Ferrari’s teambaas Stefano Domenicali vindt niet dat Button onterecht benadeeld werd: “Ik denk eerlijk gezegd dat de stewards de juiste beslissing genomen hebben”, zegt hij.

“De situatie sprak voor zich”, meent de teambaas verder. “Wij zaten een jaar geleden in Silverstone in hetzelfde schuitje”, refereert hij naar de Grote Prijs van Engeland van 2010, waar Alonso het circuit afstak en Robert Kubica inhaalde, maar vervolgens alsnog een straf kreeg omdat Kubica kort daarna uitviel.

“Het staat bovendien in de wedstrijdregels dat je de baan niet mag afsnijden”, benadrukt Domenicali. “De nieuwe regels zijn wat dat betreft een stukje strenger, maar er zou alsnog geen probleem geweest zijn als Button de plek gewoon had teruggeven, want dan had hij wellicht geen straf gehad.”