De tijdenlijsten laten het nog niet zien – de achterstand op de razendsnelle Mercedessen bedraagt bijna twee seconden – maar bij Force India overheerst na de eerste trainingsdag in Austin optimisme.

Nico Hülkenberg is vooralsnog de snelste coureur van het Brits-Indiase team, met een negende en een tiende plaats. “We mogen best tevreden zijn”, klinkt zijn commentaar. “We hebben al het werk gedaan dat op de planning stond. We moeten de setup nog wat bijstellen en de data van de banden bestuderen, maar dat hoort erbij.” De baanomstandigheden veranderden flink, vertelt Hülkenberg: “’s Middags was het veel warmer en waaide het flink – een uitdaging.”

“Het was zeker geen slechte start van het weekend”, valt Sergio Pérez zijn Duitse teamgenoot bij. “Onze rondetijden waren nog niet heel bijzonder”, vervolgt de Mexicaan, die een veertiende en een vijftiende plaats behaalde. “Maar ik ben optimistisch, de punten worden pas op zondag uitgedeeld, en daar richt ik mijn aandacht op. Vandaag ging het vooral om het uittesten van wat updates.”

“We hadden het inderdaad behoorlijk druk met de updates”, legt teambaas Vijay Mallya uit. “We hebben veel data verzameld, wat heel belangrijk is voor de auto van volgend jaar.” Mallya noemt net als Hülkenberg de harde wind als hindernis. “De wind maakte het moeilijk de juiste balans in de auto te vinden, maar uiteindelijk is dat wel gelukt. We konden ons zelfs op de lange runs richten. Over het algemeen was het een goede vrijdag.”