Lewis Hamilton is enorm gelukkig met de poleposition die hij voor de Grand Prix van Monaco heeft geclaimd. De Mercedes-coureur was in de kwalificatie drie tienden sneller dan teamgenoot Nico Rosberg.

“Ik kan bijna niet onder woorden brengen hoe lekker dit voelt”, geniet Hamilton nog even na. “Dit is heel speciaal, en ik heb er ook lang genoeg op moeten wachten”, glundert de Brit, die al sinds 2007 Formule 1 rijdt, maar nog niet eerder pole in Monaco had gepakt in de koningsklasse.

Hoewel het resultaat optimaal is, was het volgens Hamilton toch geen makkelijke sessie voor hem. “Het lukte me eerst niet om in een ritme te komen. Dat kwam echt tijdens de laatste twee rondjes pas. Daarvoor hadden we wat problemen met de banden en reden we wat mindere rondjes.”

“Dit circuit is echter typisch een plek waar je stap-voor-stap vooruit dient te gaan. Als dat niet lukt, is het vaak lastig je te herpakken. Dat het nog lukte, is dan ook super. Niet alleen voor mij, ook voor m’n monteurs en alle andere jongens van Mercedes die me zo’n geweldige auto hebben gegeven.”

Hoewel Hamilton al wel eens heeft gewonnen in Monaco, in 2008, is het circuit hem – zoals hij voor het weekend aangaf – verder niet super gunstig gezind geweest. Ondanks de pole loopt hij dan ook nergens op vooruit: “Want er wacht ons nog een lange en fysiek en mentaal zware race”, weet hij.

“Ik heb de laatste tijd bovendien veel stilgestaan bij waar het de laatste jaren fout ging voor me op deze baan. Hopelijk lukt het me morgen wel weer een goed resultaat te behalen”, aldus Hamilton, die daarmee natuurlijk op de zege doelt.

Rosberg
Teamgenoot Nico Rosberg wist de race in Monaco, zijn thuis, de afgelopen twee keer te winnen. Toen vertrok hij telkens van pole. Dat voordeel is hem voor morgen niet gegeven, dus hij zal eerst nog met Hamilton moeten afrekenen als hij er drie op rij van wil maken.

Wat zijn kwalificatie betreft, vertelt Rosberg dat de sessie voor hem precies omgekeerd verliep vergeleken met die van zijn teamgenoot: “Ik begon juist goed en zat in het begin in een lekker ritme, maar raakte dat goede gevoel kwijt naarmate de kwalificatie vorderde.”

Zowel in Q2 – hoewel hij daarin wel de snelste man op de baan was – als in zijn laatste rondje in Q3 verremde Rosberg zich behoorlijk bij de eerste bocht. “Ik zat flink te pushen”, legt hij uit. “Ik moest wel, want ik wist dat Lewis erg snel zou zijn.”

“Met mijn eerste Q3-rondje, zat ik erg dicht bij hem in de buurt. Ik dacht hem daarna wel te kunnen pakken, maar dat pakte dus niet goed uit”, aldus Rosberg, die naar een aanpassing die hij aan de balans van zijn auto maakte wijst als mogelijke reden voor waarom hij zich verrremde.