Remproblemen en de druk van achter van Ferrari hebben ervoor gezorgd dat Mercedes geen één-twee heeft gescoord in Bahrein. Lewis Hamilton wist de zege nog wel redelijk gemakkelijk naar zich toe te trekken, maar Nico Rosberg greep net naast P2.

Hamilton meldde vlak voor het vallen van de vlag opeens dat hij een probleem had met het brake-by-wire systeem van zijn Mercedes W06. Even leek het erop dat zijn zege nog in gevaar zou komen, maar op het podium vertelt de kampioenschapsleider dat het eigenlijk niks was: “Mijn remmen waren gewoon wat te heet geworden toen ik achter achterblijvers zat, want dan koelen ze niet goed, maar het was nou ook weer geen groot probleem.”

Hamilton deed het in de laatste ronde desondanks rustig aan, waardoor hij maar 3.3 seconden voor nummer twee Kimi Räikkönen over de streep kwam. Het verschil voor het ingaan van die laatste ronde was ook ‘maar’ 6.2 seconden. De marge die Mercedes op Ferrari heeft, is wel eens groter geweest, erkent ook Hamilton: “Ze hebben het ons hier vandaag knap lastig gemaakt, dus we moeten er echt aan blijven trekken om ze voor te blijven.”

Voor vandaag prijst de titelverdediger zich echter gelukkig met hoe het ging. De woorden van dank aan zijn team zijn dan ook logisch, want doordat teamgenoot Rosberg uiteindelijk derde werd en Sebastian Vettel vijfde, staat Hamilton nu 27 punten voor op Rosberg en 28 op Vettel.

Rosberg
Hoewel Rosberg wel een plek is geklommen in de tussenstand, is zijn achterstand toch ook weer groter geworden. De Duitser had juist gehoopt in Bahrein wat terug te doen, maar na een matige kwalificatie en positieverlies bij de start stond hij al na de eerste ronde op achterstand.

Vanaf P4 herpakte Rosberg zich wel goed door Räikkönen en Vettel nog te passeren, met acties zoals we dit jaar nog niet eerder van hem hebben gezien. Doordat zich in de slotfase een remprobleem aandiende dat in zijn geval wel serieus was, kon Rosberg P2 echter niet vasthouden.

“Het was leuk om de Ferrari’s in te halen”, vertelt hij allereerst. “Ik heb daar van genoten. Ik wilde daarna achter Lewis aan en zat op een gegeven moment dichtbij, maar het lukte me niet hem ook te verschalken en hij liep daarna ook weer wat bij me weg.”

“Dat de remmen twee ronden voor het einde de geest gaven, was jammer. Ik schoot gewoon rechtdoor in bocht één en verloor de tweede positie daardoor aan Kimi. Dat was heel teleurstellend, maar ik ben wel tevreden over hoe goed de auto was en zie uit naar de volgende reeks races.”