De Formule 1 is meer dan drie jaar na zijn zware rally-ongeluk nog niet uit het hoofd van Robert Kubica. Toch ging de Poolse coureur vorig jaar niet in op een aanbieding voor een Formule 1-test.

“Ik was er vrij zeker van dat ik het zou kunnen”, zegt Kubica tegen The Mirror over de testmogelijkheid. Desondanks maakte hij geen gebruik van de kans. “De vraag was wat er daarna zou gebeuren. Ik wilde mezelf in bescherming nemen. Wat als ik het leuk had gevonden? De volgende stap was niet mogelijk geweest door mijn beperking”, aldus Kubica, die bij het rally-ongeluk bijna zijn rechterhand verloor. Het lichaamsdeel kon weer worden aangezet, maar Kubica kan zijn pols en onderarm niet meer draaien.

“In de toerwagens en rallywagens waar ik nu in rijd, kan ik mijn beperking compenseren door mijn schouder te draaien, maar een Formule 1-cockpit is daar te klein voor”, verklaart Kubica. Op circuits als Singapore en Monaco zou de voormalig BMW-coureur daardoor onmogelijk uit de voeten kunnen. Dichter bij de Formule 1 dan de simulatortest die hij vorig jaar voor Mercedes deed, komt Kubica voorlopig dus niet.

Gemis

Dat Kubica’s veelbelovende Formule 1-carrière – hij won als eerste Pool een Grand Prix, en werd in verband gebracht met Ferrari – zo plotseling voorbij was, zit hem nog best dwars. “Eerlijk is eerlijk, het is moeilijk om naar een race te kijken”, verzucht Kubica. “Ik zou races kunnen bezoeken en oude contacten aanhalen, maar dat doe ik niet. Het doet me te veel denken aan vroeger.”

“Formule 1 rijden is iets wat ik heel mijn leven al wilde”, legt Kubica uit. “Dat lukte, ik had mijn plekje gevonden – en toen was alles van de ene op de andere dag weg. Dat was niet makkelijk.” Direct na het ongeluk was de Pool vooral bezig met zijn herstel, en niet met hoeveel hij de Formule 1 miste. “Maar nu heb ik het er moeilijker mee. Als ik Nico en Lewis op TV zie, mis ik het om tegen ze te racen.”

Toch blijft Kubica realistisch. “Je moet leven voor de toekomst, en niet op herinneringen blijven teren”, weet hij. “Ik kan ermee leven als ik nooit meer in de Formule 1 kan racen. Het zou leuker zijn als het wel kon, maar de tijd dringt. Je moet het doen met wat je hebt.”

In het volgende nummer van Formule 1, dat 27 november verschijnt, staat een uitgebreid interview met Robert Kubica.