Mercedes-coureur Nico Rosberg heeft zijn ijzersterke vorm uit de vrije trainingen weten vast te houden en voor de derde keer op rij de poleposition gepakt. Verder terug in het veld valt ook Giedo van der Garde in positieve zin op door in lastige omstandigheden de vijftiende startplaats te veroveren.

De kwalificatie begint onder regenachtige omstandigheden en Giedo van der Garde weet die tricky situatie perfect naar zijn hand te zetten: de Nederlander is gedurende Q1 continu snel onderweg en weet aan het eind van de eerste twintig minuten de zestiende plek te bemachtigen, wat betekent dat hij door mag naar Q2.

In Q2 waagt Van der Garde vervolgens een gokje door als eerste naar de pits te komen om zijn intermediates in te ruilen voor slicks. Hij heeft daardoor meer rondjes om op droogweerbanden aan de steeds verder opdrogende baan te wennen en weet daardoor op te klimmen naar de vijftiende plek, waarmee hij Williams-coureur Pastor Maldonado – die te laat op slicks overstapt – achter zich laat.

Van der Garde klimt na afloop van Q2 dan ook dolgelukkig uit zijn Caterham CT03. Met de vijftiende plek verwerft hij immers zijn beste startplaats in zijn nog prille Formule 1-loopbaan en hij is bovendien de eerste Caterham-coureur die er in 2013 in slaagt Q2 te halen.

Q2
Q2 wordt ook gehaald door vrijwel alle andere usual suspects: de enige bekende gezichten die ontbreken zijn die van Paul di Resta en Felipe Massa. Di Resta en zijn team Force India timen zijn laatste run verkeerd, waardoor hij buiten de boot valt, terwijl Massa in zijn geheel niet in actie komt in de kwalificatie aangezien hij zijn Ferrari kapot heeft gereden in VT3 en de reparaties te lang duren.

Ondanks de (druppel)regen en opdrogende baan blijven grote verrassingen verder uit in Q2. De teams spelen het slim door hun coureurs zoveel mogelijk te laten rijden op de steeds beter en sneller wordende baan en met nog vijf minuten te gaan volgt iedereen het voorbeeld van Giedo van der Garde en Caterham en worden er slicks onder de bolides gemonteerd. De grote namen weten daarop zonder veel verdere moeite tot Q3 door te dringen en daarin is het vervolgens wederom Mercedes dat de dienst uitmaakt.

Rosberg
Nadat zijn teamgenoot Lewis Hamilton als snelste opent en Red Bull-coureur Mark Webber de koppositie kortstondig overneemt, meldt Nico Rosberg zich terug aan het front.

De Duitser verliest zijn koppositie nog wel even aan landgenoot Sebastian Vettel, maar Vettel piekt eigenlijk te vroeg: hij weet zijn tijd in zijn tweede run niet genoeg te verbeteren, terwijl Hamilton en Rosberg dat wel doen en hem van de eerste rij verdringen.

Hamilton moet daarbij iets minder dan een tiende prijsgeven op Rosberg, die – nadat hij in alle vrije trainingen de snelste man op de baan is geweest – bewijst dat hij zich in zijn thuishaven Monaco als een vis in het water voelt door zijn derde poleposition op rij te pakken.

Achter Rosberg, Hamilton en Vettel eindigt Mark Webber op de vierde plek, voor Kimi Räikkönen en Fernando Alonso. McLarens Sergio Pérez en Force India’s Adrian Sutil nemen de vierde rij in beslag. De negende plek is er voor Jenson Button, die stilvalt in zijn laatste vliegende ronde. P10 is er voor Jean-Éric Vergne, wat zijn beste kwalificatieresultaat tot op heden is.

Bekijk hier de volledige uitslag van de kwalificatie.