Nico Rosberg heeft met een ruime voorsprong de pole gepakt voor de Grand Prix van Hongarije. Van teamgenoot Lewis Hamilton had hij niets te duchten: zijn Mercedes vloog in de eerste sessie in de hens. Sebastian Vettel is tweede, Valtteri Bottas derde.

Na een bijzondere eerste kwalificatie was het doek voor Hamilton al gevallen. De wereldkampioen van 2008 zag zijn Mercedes in de fik vliegen. Ook een andere wereldkampioen haalde de tweede sessie niet. Kimi Räikkönen werd door Ferrari-protégé Jules Bianchi persoonlijk uit de kwalificatie geknikkerd, dankzij een prima rondje van de Fransman. 

Q1

De kwalificatie was voor Pastor Maldonado al afgelopen voor deze goed en wel was begonnen. Tijdens zijn opwarmronde moest de Venezolaan zijn Lotus al langs de baan parkeren. De E22 blijft een onbetrouwbare zeepkist. Dat kan van de Mercedes niet gezegd worden. Toch vliegt de wagen van Lewis Hamilton in de brand, nog voor hij een tijd kan klokken. Weer geen pole voor Hamilton, die morgen wederom achteraan kan starten op een circuit waar inhalen heel wat lastiger is dan op Hockenheim. Het lijkt wel bijltjesdag op de Hungaroring. In de slotfase valt namelijk ook Max Chilton stil. Niet dat dat een effect heeft de rest van zijn kwalificatie: zoals wel vaker blijft hij alleen Marcus Ericsson voor, die anderhalve seconde langzamer is dan Kamui Kobayashi. Chiltons teamgenoot kan ondertussen stunten. Jules Bianchi knikkert namelijk Kimi Räikkönen uit de kwalificatie, door de zestiende tijd te noteren

Q2

Dat kunststukje kon Bianchi in de tweede sessie uiteraard niet herhalen. De Fransman sluit zijn zaterdag meer dan waardig af met een zestiende plaats. Morgen start hij achter Romain Grosjean. Ook Daniil Kvyat, Adrian Sutil, Sergio Pérez en Esteban Gutiérrez halen de laatste kwalificatie niet.

Kvyat zorgde voor het enige opvallende moment van de tweede kwalificatie. Bij het aanremmen in de laatste sector remde de Rus terwijl hij een beetje op het gras reed. Hierdoor brak de Toro Rosso uit en kon hij zijn weg niet meer vervolgen. Dit gebeurde tijdens zijn laatste ronde, toen de vlag al was gevallen.

Q3

Nico Rosberg heeft in de kwalificatie nog niets van de concurrentie te duchten gehad toen hij aan zijn derde sessie begon. Achter hem gaan ook de Red Bulls tot dusver snel, net als Bottas en in mindere mate Massa. In de derde kwalificatie gaat het echter regenen, wat de boel toch wat lastiger maakt.

Vraag dat maar aan Kevin Magnussen, die zich verslikt en crasht. Het heeft een rode vlag tot gevolg. Iets daarvoor ging Rosberg op hetzelfde stuk er ook al af, zonder heftige gevolgen. Het lijkt erop dat er bij de eerste bocht opeens wat regen is gevallen.

Luttele minuten later is de kwalificatie alweer hervat en heeft de regen niet doorgezet. Vettel heeft de slag weer te pakken en noteert met 1:23.415 een zeer snelle tijd. Rosberg gaat een minuut later een tiende sneller, maar dan is er alsnog drie minuten te gaan.

De negen overgebleven coureurs kunnen allemaal dus nog hun tijden verbeteren. Zo klokt Bottas een tijd die net wat sneller is dan Vettel en een tiende toegeeft op Rosberg. Massa lijkt het tempo niet te kunnen volgen en is bijna een seconde langzamer.

Vettel pakt met het vallen van de vlag de pole af van Rosberg. Een paar seconde later onderstreept Rosberg nog maar eens zijn overmacht door bijna een halve seconde harder te gaan, waardoor er dus alsnog een Mercedes op pole staat. Achter Vettel is Bottas derde.