Het is niet de taak van Mercedes om de Formule 1 spannend te maken. Dat stelt Mercedes-kopstuk Niki Lauda: “Wij zijn hier om races te winnen.”

En dat gaat Mercedes vooralsnog goed af: afgelopen seizoen won de Duits-Engelse formatie zestien van de negentien races, terwijl het dit jaar al op zes uit zeven staat qua Grand Prix-overwinningen en in 2015 tot op heden ook elk raceweekend de poleposition heeft gepakt.

Dat de houdgreep die Mercedes op de Formule 1 heeft de spanning niet ten goede komt, kan Lauda echter niets schelen. “Ik ga niet over de politiek in deze sport. Samen met teambaas Toto Wolff probeer ik gewoon dit team zo goed en professioneel mogelijk te runnen en elke race te winnen.”

Met andere zaken houdt hij zich niet bezig, zegt Lauda, die niet denkt dat de dominantie van ‘zijn’ team slecht is voor de Formule 1: “Wij doen genoeg voor de sport door races te winnen. Kijk maar naar afgelopen weekend, in Canada, daar is het aantal toeschouwers met twaalf procent gestegen.”

“Iedereen noemt deze sport saai en klaagt over het gebrek aan motorgeluid, maar de Canadezen zijn er helemaal dol op”, vervolgt Lauda, die denkt dat de fans en media in bijvoorbeeld zijn thuisland Oostenrijk – waar de verkoop van kaartjes dit jaar tegenvalt voor de race op de Red Bull Ring – daar een voorbeeld aan kunnen nemen. “Denk als de Canadezen en kom gewoon allemaal naar de race.”