Na acht seizoenen Ferrari sloot Felipe Massa zich dit jaar aan bij het team van Williams. Daar maakt de kleine Braziliaan een heerlijk seizoen door, in een competitieve wagen die hem al een podiumplaats opleverde.

Massa heeft het bij zijn nieuwe werkgever zo naar zijn zin, dat hij zichzelf niet meer voor een ander team ziet rijden. “Ik denk dat het mijn laatste team wordt”, spreekt hij zijn verwachting uit. “Ik hoop dat ik hier nog een jaar of drie, vier kan rijden. Maar ik kijk niet te ver in de toekomst, ik geniet liever van het moment”, zegt Massa tegen Crash.net.

Bij Williams is de vice-wereldkampioen van 2008 in een warm bad terecht gekomen, vertelt hij. “Het is hier veel meer ontspannen, het gaat puur om het racen. Bij Ferrari is het heel anders. Daar gaat het om politiek en is alles moeilijk: als je wint is er druk, als je niet wint nog veel meer.” De samenwerking met het team verloopt ook beter dan bij de Scuderia: “Ik heb het gevoel dat het team me echt respecteert en ondersteunt; dat ze het niet alleen voor mij doen maar ook voor hun eigen plezier. Dat gevoel was ik bij Ferrari soms een beetje kwijt.”

En dan te bedenken dat het er vorig jaar naar uitzag dat Massa’s dagen in de Formule 1 geteld waren. “Vorig jaar rond deze tijd had ik niet eens een stoeltje voor 2014”, onthult de coureur. “Pas in Singapore kwam ik met Williams in gesprek. Het hoefde voor mezelf eigenlijk ook niet meer als ik niet bij een competitief team terecht kon. Maar alles pakte bij Williams perfect uit, vorig jaar was het één van de slechtste teams en nu één van de beste. Soms denk je dat je een stapje terug neemt, maar zet je er eigenlijk twee vooruit.”

In 2008 verloor Massa in een bloedstollende ontknoping in zijn thuisrace ondanks een zege de titel aan Lewis Hamilton. De Braziliaan weet niet of dat zijn laatste kans op de allerhoogste eer is geweest: “Dat is heel moeilijk te zeggen want in de Formule 1 verandert alles snel. Misschien bevind ik me volgend seizoen wel in een positie dat ik om het kampioenschap kan vechten. Je weet het nooit zeker totdat je stopt, dus ik hoop dat ik nog een keertje een kans krijg.”