Na mooi weer te hebben gespeeld tijdens de podiumceremonie, was het tijdens de FIA-persconferentie wat minder gezellig tussen Mercedes-coureurs Lewis Hamilton en Nico Rosberg.

Rosberg reed tijdens de tweede stint van de Grand Prix van China – zo tussen de ronden 14 tot en met 31 van de 56 – rond met Ferrari-coureur Sebastian Vettel in zijn kielzog, terwijl Hamilton net voor dit tweetal reed. Rosberg had daarbij het gevoel dat Hamilton, die zijn banden aan het sparen was, niet snel genoeg ging, waardoor Vettel volgens hem te dichtbij kon komen.

Zelf versnellen was niet mogelijk volgens Rosberg, want dan zou hij te dicht achter Hamilton hebben gereden en zijn banden hebben verpest, want de luchtstroom die van een Formule 1-auto komt zorgt voor veel onbalans, wat tot hogere bandenslijtage leidt. Rosberg sommeerde Mercedes dan ook Hamilton aan te sporen te versnellen, want anders zou Vettel door een vroege tweede stop mogelijk voor hem komen.

Na afloop van de race en met de podiumceremonie achter de rug, mopperde Rosberg nog even flink tijdens de FIA-persconferentie. “Het valt me op, Lewis, dat je net op het podium vertelde dat je alleen maar aan jezelf dacht toen je bezig was je voorsprong onder controle te houden door je bandenslijtage te managen, want daardoor bracht je mijn race in gevaar”, sprak Rosberg, zijn teamgenoot adresserend.

“Het tempo lag namelijk lager dan wellicht noodzakelijk was en zo kwam Sebastian vlak achter me te zitten en had hij een kans me via de pitsstops te passeren. Ik moest eerder naar binnen om die mogelijkheid af te dekken. Het heeft me zeker tijd gekost en ik moest mijn laatste stint daardoor ook langer maken dan gepland, waardoor ik geen kans meer had nog om de zege te vechten. Ik baal hier dus zeker van.”

Racewinnaar Hamilton was zich van geen kwaad bewust en kon de kritiek duidelijk niet waarderen. “Het is niet mijn werk ervoor te zorgen dat Nico een goede race kan rijden. Ik moet gewoon mijn eigen auto zo snel en goed mogelijk aan de finish brengen en dat heb ik gedaan. Ik zie ook echt niet hoe ik zijn race in gevaar heb gebracht en heb zeker niet geprobeerd hem op te houden. Ik reed mijn eigen race, waarbij het niet zo is dat Nico in mijn versnellingsbak zat. Hij reed verder terug, en als hij er langs had gewild, had hij dat moeten proberen, maar dat deed hij niet.”

“Qua strategie kon het team met Nico doen wat ze wilden, want mijn banden waren sowieso nog goed”, benadrukte Hamilton, die beklemtoonde dat de problemen volgens hem bij Rosberg liggen: “In mijn ogen reden we een eerlijke race. Volgens mij heeft niemand vandaag iets verkeerd gedaan.”

Gespreksstof
Rosberg gaf hoe dan ook aan alles graag nog met het team te bespreken. Volgens hem was er voor de race overigens een scenario besproken waarin de als tweede rijdende Mercedes-coureur als buffer gebruikt zou worden tegen Vettel, maar was dit verworpen: “Want hoewel de koploper daarvan zou profiteren, zou het een één-twee finish in gevaar brengen.”

“Het is van buiten lastig vast te stellen wat er allemaal gebeurde en ik weet ook niet of Lewis bewust zo reed, maar na zijn tweede stop was zijn pace wel ineens een stuk beter. We gaan het hier dan ook sowieso nog over hebben met het team, want dit moet besproken worden”, bromde Rosberg, terwijl Hamilton redelijk nonchalant reageerde: “Dat zal dan wel een spannende briefing worden.”